Moja prva plata: Sa stažiranja pravo na posao u RFZO

16.10.2023

13:21

0

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) uručio je danas ugovore o stalnom zaposlenju mladima iz programa „Moja prva plata“

Moja prva plata: Sa stažiranja pravo na posao u RFZO
Ilustracija - Copyright Freepik

Grupa mladih, koji su prošli obuku u okviru projekta Vlade Srbije "Moja prva plata", danas su dobili posao u Republičkom zdravstvenom fondu, gde su bili na stažianju.

Ugovore o stalnom zaposlenju u Fondu dobilo je danas 72 mladih koji su prošli devetomesečnu praksu tokom koje su stekli iskustvo u poslovima koje će nadalje obavljati.

Oni će, kako je rečeno na uručenju, raditi u nekoj od 29 filijala i 135 ispostava RFZO širom Srbije.
Među novozaposlenima u RFZO su 44 kandidata sa srednjom stručnom spremom, tri sa višom i 25 sa visokom stručnom spremom.

Na poziv RFZO koji je uključen u projekat "Moja prva plata", kako je kazala direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, prijavilo se više od 600 mladih, a selekciju stručne komisije prošlo je njih 121, dok je obuku završilo 89 kandidata.

Program "Moja prva plata" startovao je 2020. godine i do sada su realizovana dva ciklusa, dok treći još traje.

Do sada je ukupno nešto malo više od 25.000 mladih preko ovog programa steklo svoja prva radna iskustva.

U program je do sada bilo uključeno oko 11.000 poslodavaca, a posle prva dva ciklusa, zaposlenje u roku od šest meseci dobilo je oko 44 odsto mladih.

Novi ciklus već krenuo

Planirano je da se u novom ciklusu programa "Moja prva plata", raspisanom 10. oktobra, uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva.

Prva faza je namenjena poslodavcima, koji se po pozivu Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), prijavljuju di 31.10.2023. godine da prihvate stažiste.

Druga faza je namenjena nezaposlenim licima, koja će za učešće u programu moći da se prijave od šestog do 24. novembra, na sajtu NSZ.

poslodavci će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a povezivanje (konačan izbor) kandidata će poslodavci obaviti u periodu od 27.novembra do 8. decembra.

U roku od sedam dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu će biti objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Četvrta faza realizacije programa podrazumevaće potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata, a početak osposobljavanja nezaposlenih lica biće u periodu od 1. januara do 15. januara 2024. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike