Menadžeri u evrozoni potvrdili: Stagflacija je tu, pitanje je samo koliko dugo

06.11.2023

12:48

0

Ekonomski pad u evrozoni se produbio na početku četvrtog kvartala, saopštio je danas Markit ekonomiks

Menadžeri u evrozoni potvrdili: Stagflacija je tu, pitanje je samo koliko dugo
Ilustracija - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u evrozoni u oktobru pao na 46,5 poena, sa septembarskih 47,2 poena, potvrdio je danas Markit ekonomiks preliminarnu procenu koja je objavljenja 24. oktobra.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti.

U evrozoni je zabeležen već peti mesec kontrakcije zaredom.

- To je pomalo zabrinjavajuće - cene i dalje rastu, a ne idu ruku pod ruku sa potražnjom kao obično. Dok je poslovna aktivnost prešla u oblast recesije, indeksi cena su i dalje znatno iznad 50. Za to postoji ime - stagflacija. Pitanje od milion dolara je koliko ćemo dugo biti zaglavljeni u ovoj čudnoj zoni stagflacije - zapitao se glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke Sajrus de la Rubia.

On smatra da će Evropska centralna banka (ECB) na osnovu ovih podataka doneti zaključak da još nije vreme za smanjenje kamatnih stopa.

Kako se navodi na sajtu kompanije „S&P Global“, PMI u sektoru usluga je u oktobru pao na 47,8 poena sa septembarskih 48,7 poena, dok je PMI u proizvodnji pao na 43,0 poena u odnosu na septembarskih 43,4 poena.

Najveću vrednost kompozitnog PMI u oktobru je zabeležila Španija - 50 poena, Irska - 49,7 poena, Italija - 47 poena, Nemačka - 45,9 poena, Francuska - 45,3 poena.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike