Loša vest za srpsku auto-industriju: Nemcima oblaci krize nikako da se raziđu

02.11.2023

14:23

0

Autor: R.B.

Veliki pad poslovnog raspoložena zabeležen je u auto-industriji Nemačke a ništa bolje vesti ne dolaze ni za celu industriju EU

Loša vest za srpsku auto-industriju: Nemcima oblaci krize nikako da se raziđu
Copyright Tanjug/Chinatopix Via AP

Poslovno raspoloženje u nemačkoj auto-industriji, najznačajnijoj grani partnera iz prateće industrije u Srbiji, pogoršalo se u oktobru, zaključak je najnovijeg, danas objavljenog izveštaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Indeks minhenskog instituta, koji meri optimizam proizvođača i dobavljača u ovom sektoru, u oktobru je pao na -16,1 poen sa septembarskih -14,6 poena.

- Kompanije u nemačkoj automobilskoj industriji smatraju da je njihova trenutna poslovna situacija znatno gora nego prethodnog meseca - rekla je ekspert u IFO Centru za industrijsku organizaciju i nove tehnologije, Anita Velfl.

Vrednost podindeksa kojim se ocenjuje sadašnja poslovna situacija je pao na 9,2 poena sa septembarskih 20,3 poena.

Očekivanja za naredne mesece su malo poboljšala, iako su i dalje veoma niska. Ova indikator je porastao na -38,4 poena sa - 44,0 poena.

Evropska proizvodnja potonula i u oktobru

Pad proizvodnje u evrozoni se produbio u oktobru, saopštio je danas „Markit ekonomiks“ navodeći da je indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnji pao na 43,1 poena sa septembarskih 43,4 poena.

PMI u proizvodnji je parametar koji se koristi kao indikator aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se proizvodnja nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada  aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspanziju, rast aktivnosti u proizvodnji.

Kako se navodi na sajtu kompanije „S&P Global“, proizvodnja u evrozoni se već 16 uzastopnih meseci nalazi u zoni kontrakcije, a vrednost pomenutog indeksa je najniža za tri meseca.

Oktobarska kontrakcija novih fabričkih narudžbina u evrozoni je bila jedna od najvećih u celokupnoj istoriji merenja.

Ovi podaci ukazuju na trajnu i značajnu slabost proizvodnje u zoni evra, navodi se u izveštaju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike