Evrozona se vratila u 2020: Veliki pad poslovanja

05.09.2023

13:40

0

Autor: 24sedam

Pad poslovne aktivnosti među zemljama koje koriste evro u avgustu je bio najsnaćniji od kraja korona 2020. godine

Evrozona se vratila u 2020: Veliki pad poslovanja
Ilustracija - Copyright Pixabay

Sektor usluga u evrozoni nastavlja da posustaje i to je dovelo do toga da je celokupna poslovna aktivnost pala u avgustu najsnažnije od kraja 2020. godine, pokazale su dans nove procene „S&P Global“.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru evrozone pao je u avgustu za 1,9 bodova u odnosu na jul, na 46,7 bodova. To je najniži nivo od novembra 2020. godine, utvrdila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izveštaje za „S&P Global“.

Vrednosti PMI niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti, a ovaj nivo je dostignut uz najsnažniji pad, ukoliko zanemarimo krizno doba poslednje pandemije, od marta 2013. godine i kraja dužničke krize, ističu u HCOB.

- Evrozona nije skliznula u recesiju u prvom delu godine, ali druga polovina bit će veći izazov - rekao je glavni ekonomist nemačke banke Sirus de la Rubija, dodavši da zbog "razočaravajućih" brojki sada očekuju pad aktivnosti u trećem tromesečju za 0,1 posto.

Kad građani malo troše...

Poseban pritisak na poslpvne aktivnosti je u avgustu izvršio pad u sektoru usluga, budući da su zaduženi građani smanjili potrošnju pod pritiskom viših troškova zaduživanja i života, piše SeeBiz.

Kada se dodaju industrijska dobra, pad je bio najveći od kraja 2020., što je prisililo kompanije da se okrenu starim narudžbinama i da gotovo zaustave zapošljavanje.

- Poslodavci nisu bili preterano zainteresovani za jačanje timova. Kada se uzme u obzir pogoršanje situacije u poslednje vreme, to je znak da će verojatno ubrzo početi ukidati radna mesta - rekao je De la Rubija.

Zabrinjava i ubrzani rast cena inputa na mesečnoj razini, prvi puta u gotovo godinu dana, napominju u HCOB. Kompanije su zato blago podigle prosečne prodajne cene.

U grupi vodećih privreda, kočnica aktivnostima bio je oštar pad u nemačkom i francuskom uslužnom sektoru dok je u Italiji i Španiji bio je relativno blag, zaključuju u HCOB.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike