Amazon na udaru SAD: Zaradio milijardu pumpanjem tuđih cena

03.11.2023

11:35

0

Autor: R.B.

Najveći zapadni onlajn trgovac koristio nezakonitih postupaka da bi povećao prihode

Amazon na udaru SAD: Zaradio milijardu pumpanjem tuđih cena
Amazon - Copyright AP Photo/John Locher, File

Kompanija „Amazon“, globalnih lidera u onlajn prodaji, koristila je niz nezakonitih strategija za povećanje profita, uključujući algoritam koji je podizao cene i tuđih proizvoda za američka domaćinstva plaćaju.

Uz to, „Amazon“ je jednako nezakonito pritiskao nezavisne trgovce, čime je ukupno uvećao prihod za više od milijardu dolara, navodi američka Federalna komisija za trgovinu (FTC) u novom sudskom podnesku.

Tužba FTC-a, podneta u septembru, sada je dopunjena i u njoj stoji da je „Amazon“, koji kupcima u maloprodaji nudi milijardu proizvoda, kreirao algoritam pod internim nazivom "Projekat Nesi" da identifikuje specifične proizvode za koje predviđa da će druge onlajn prodavnice pratiti povećanje cena „Amazona“, prenosi "Ekonomic tajms“.

„Projekat Nesi“ je korišćen za ekstrakciju više od milijardu dolara direktno iz džepa Amerikanaca - saopštio je FTC.

Portparol „Amazona“, Tim Dojl, rekao je da FTC "pogrešno karakteriše" alat za određivanje cena i da je kompanija prestala da ga koristi pre nekoliko godina.

- „Nesi“ je korišćena da pokuša da spreči usklađivanje cena kompanije koje bi dovelo do neuobičajenih ishoda da cene postanu toliko niske da su neodržive - rekao je Dojl.

FTC je „Nesi“ algoritam nazvao „nelojalnom metodom konkurencije“ jer manipuliše drugim onlajn prodavnicama da podižu cene, omogućavajući potom „Amazonu“ da uradi isto.

FTC takođe optužuje kompaniju da je pokušavala da sakrije informacije o operacijama od antimonopolskih organa, koristeći funkciju poruke koja nestaje u aplikaciji za razmenu poruka Signal, i navodi da je kompanija uništila komunikaciju od juna 2019. do početka 2022.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike