Nemačkoj auto-industriji bolje, ali optimizam baš ne cveta

05.06.2023

12:11

0

Situacija u nemačkoj automobilskoj industriji se poboljšala u maju, ali očekivanja su konstantno pesimistična

Nemačkoj auto-industriji bolje, ali optimizam baš ne cveta
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Iako je situacija nešto bolja, u nemačkoj auto-industriji optimizam menadžera baš „ne preliva“, zaključak je nove studije Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

IFO indeks za nemačku auto-industriju je sa aprilskih 23,5 poena porastao na 28,4 poena, koliko je zabeleženo u maju.

Nemački proizvođači automobila, za razliku od većine proizvođača u drugim granama industrije, pozitivno gledaju na svoju trenutnu poslovnu situaciju.

Ovaj indeks se popravio sa aprilskih 23,8 poena na majskih 27,5 poena.

Zadovoljni su i dobavljači auto-industrije. Indeks u ovoj oblasti je porastao sa 35,1 poena na 43,1 poena, a dobavljači pozitivno gledaju na svoje zarade prvi put u dve godine.

Ovo su dobre vesti, ali podaci sugerišu da se bliži preokret zato što su očekivanja od budućnosti konstantno negativna, smatra IFO ekspert za industriju Anita Velfl.

Indeks vezan za poslovna očekivanja u nemačkoj auto-industriji je u maju mesečno pao na -14,1 poena, a jedan od razloga je konkurencija na međunarodnom tržištu.

Profimedia
 

 

Kompanije koje su učestvovale u istraživanju smatraju da su relativno dobro pozicionirane na nemačkom i EU tržištu, ali smatraju da nisu toliko konkurentne van Evrope.

Anita Velfl tvrdi da na raspoloženje nemačke auto-industrije utiče između ostalog i snaga kineskih proizvođača električnih vozila koji sve više ulaze na evropsko tržište.

Suficit Nemačke raste

Optimizam na stranu, dobre podatke o spoljnoj trgovini beleži i celokupna ekonomija Nemačke.

Prema preliminarnim rezultatima, trgovinski suficit u aprilu porastao na 18,4 milijardi evra, saopštio je danas nemački Savezni zavod za statistiku Destatis.

Podatak je time značajniji jer je suficit u martu iznosio 14,9 milijardi evra, a tržišta su očekivala da će ova vrednost za april biti 16,0 milijardi evra.

Vrednost nemačkog izvoza je u aprilu mesečno porasla za 1,2 odsto, na 130,4 milijardi evra, a ovaj rezultat je za 1,5 odsto veći nego u lanjskom aprilu.

Izvoz u zemlje EU je mesečno porastao za 4,5 odsto, dok je eksport u države van EU opao za 2,4 odsto.

Značajno je opao izvoz u Rusiju - mesečno za 17,8 odsto, kao i u Veliku Britaniju - za 5,2 odsto, dok je izvoz u SAD porastao za 4,7 odsto, a u Kinu za 10,1 odsto.

Za razliku od izvoza, nemački uvoz je u aprilu mesečno opao za 1,7 odsto, na 112,0 milijardi evra.

U odnosu na lanjski april, uvoz je godišnje opao za 10,3 odsto.

Nemačka je u aprilu uvezla robu iz Kine u vrednosti od 12,9 milijardi evra, što je za 1,9 odsto više nego u prethodnom mesecu.

Uvoz iz Sjedinjenih Država porastao je za 2,9 odsto, na 8,0 milijardi evra, dok je uvoz iz Rusije mesečno opao za 7,6 odsto u odnosu na april i za 91,5 odsto u odnosu na isti mesec lane.

Uvoz iz Velike Britanije je mesečno opao za 6,4 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike