Da li su i Nemci počeli da izlaze iz krize: Preokret u fabričkim narudžbinama

06.10.2023

10:08

0

Prema preliminarnim informacijama, nemačke fabričke porudžbine su u avgustu mesečno porasle za 3,9 odsto

Da li su i Nemci počeli da izlaze iz krize: Preokret u fabričkim narudžbinama
Ilustracija - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Da li je Nemačka privreda počela da vid svetlo na kraju tunela? Veće narudžbine u avgustu, za 3,9 odsto više nego u julu, unose dašak optimizma.

Ovaj rezultat predstavlja preokret u odnosu na jul kada je zabeležen pad porudžbina od 11,3 odsto u odnosu na jun, saopštio je danas nemački Savezni zavod za statistiku Destatis.

Da se ne radi o ekscesu pokazuju podaci o tromesečnom poređenju, koje je manje podložno oscilacijama. Prema tome nemačke fabričke porudžbine su u periodu od juna od avgusta porasle za 4,9 odsto u odnosu na prethodna tri meseca.

Mesečni porast porudžbina u avgustu je u velikoj meri posledica rasta narudžbina u sektoru proizvodnje opreme za obradu podataka, elektronskih i optičkih proizvoda, za 37,9 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Registrovano je i mesečno povećanje porudžbina u proizvodnji električne opreme, za 8,7 odsto, kao i u farmaceutskoj industriji - za 4,0 odsto.

Nažalost, loša vest za Nemce a pogotovo njihove partnere u Srbiji, je da je među ovim dobrim rezultatima zabeležen i pad porudžbina u automobilskoj industriji, za 0,7 odsto u odnosu na jul. A upravo to je sektor u kome ima najviše nemačkih fabrika i partnera u Srbiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike