Brže do juga Srbije: Gradiće se 230 kilometara brze pruge do Niša

28.10.2023

17:16

0

Vesić je to rekao na današnjoj svečanoj akademiji, povodom obeležavanja Dana Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Brže do juga Srbije: Gradiće se 230 kilometara brze pruge do Niša
Ministar Goran Vesić - Copyright Tanjug/MGSI/ PREDRAG MITIĆ

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Goran Vesić rekao je danas da je Srbija izgradila 75 kilometara brze pruge, da trenutno gradi 108 kilometara prema Subotici što će, kako je naveo, biti završeno naredne godine, kao i da će se krenuti sa izgradnjom 230 kilometara brze pruge prema Nišu.

Vesić je to rekao na današnjoj svečanoj akademiji, povodom obeležavanja Dana Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Vesić je u ime Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zahvalio na doprinosu koji mašinski inženjeri daju velikim projektima koji su realizovani i koji će se dešavati u Srbiji.

Tanjug/MGSI/ PREDRAG MITIĆ
Ministar Goran Vesić

- Zahvalni smo na tome, a posebno na doprinosu koji dajete izgradnji naših brzih pruga i renesansi naše železnice - rekao je Vesić.

Naveo je da je u toku projektovanje brze pruge prema Sofiji, te da se zajedno sa EU radi na tome da se izgradi i 135 kilometara brze pruge prema Skoplju.

- Svi ti projekti znače bolji život za sve građanke i građane Srbije, veći bruto domaći proizvod naše zemlje, bolji životni standard i ne bi mogli da se realizuju bez učešća mašinske nauke i mašinskih inženjera, kao i predstavnika Saobraćajnog fakulteta, Arhitektonskog, Građevinskog, Rudarsko-tehnološkog i svih drugih fakulteta koji učestvuju u jednom procesu - dodao je Vesić.

Naveo je da je posebno ponosan na to što je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture učinilo dodatni korak kako bi one koji postaju mašinski inženjeri ranije uključilo u projekte.

Tanjug/Infrastruktura železnice Srbije/ Nenad Stanisavljević
 

Podsetio je da je prošle godine pokrenut projekat studentske prakse kroz koji je do sada prošlo 60 studenata sa fakulteta Univerziteta u Beogradu, a da je trenutno raspisan konkurs za novih 150 studenata.

Takođe, Vesić je pomenuo i projekte koje je resorno ministarstvo pokrenulo sa stranim kompanijama koje rade na velikim projektima u Srbiji među je i projekat sa kineskim kompanijama kao i da će za mesec dana objaviti poziv kako za studente tako i za asistente i profesore koji će biti na stručnoj praksi na projektima kako u Kini tako i drugim zemljama.

Dodao je da su na isti način pokrenuti i projekti sa zapadnim kompanijama koje posluju u Srbiji jer je, kako je rekao, posao vlade i ministarstva da maksimalno uključi nauku u svoje projekte jer oni ne mogu da se realizuju bez nauke, a i prilika su da naši studenti, profesori i asistenti steknu znanje i reference da mogu da učestvuju samostalno na drugim projektima koji se ne sprovode samo u Srbiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike