Od danas ne samo turizam: Vrnjačka Banja sada i rasadnik nauke i inovacija

24.10.2023

20:01

0

Autor: G.M.Š.

Vrnjačku Banju svi znamo kao biser srpskog turizma. A od danas je ona i nešto više od toga...

Od danas ne samo turizam: Vrnjačka Banja sada i rasadnik nauke i inovacija
Gimnazijalke koje prave igrice - Copyright Foto: 24sedam.rs/G.M.Š.

U Gimnaziji "Vrnjačka Banja" zasejano je seme razvoja nauke i inovativnosti u ovom kraju - otvorena je laboratorija nauke, tehnologije i multimedije.

Potpuno nova zgrada gimnazije stare više od osam decenija, na kakvoj bi joj pozavidela većina prestoničkih škola, od danas je bogatija za 11. srpski Mejkers lab.

Mejkers lab je učionica budućnosti, uverile su se u to već sredine koje su ga dobile na nacionalnom konkursu, ali, kako je na svečanom otvaranju istakla direktorka Gimnazije Dojna Stodić, ovo nije mesto samo za „odabranu decu“.

- Ovo nije laboratorija za učenike sa izuzetnim talentima, ovo je prostor za sve one koji su kreativni i žele da stvore nešto drugačije. I onaj učenik koji ima dvojku iz fizike ili matematike može da ima neku sjajnu ideju i da je ovde sa drugovima u timu razvije i razradi – kaže Stodićeva.

Darko Radičanin, direktor „Dostignuća mladih“, dodao je da je Mejkers lab mesto gde uče i nastavnici a ne samo đaci.

- Vidite kako da se promenite da biste ovde mogli da uđete, da budete kreativni koliko i vaši đaci. Sa starim i ustaljenim načinom rada ne možete da uspete u ovom prostor. A mnogo lakše ćete se vi promeniti nego da tražite da se ovi mladi ljudi prilagode vama – poručio ja nastavnicima Radičanin.

 

Mejkers lab će umnogome doprineti podizanju lestvice obrazovanja i u Vrnjačkoj Banji, kao što će i u drugih 15 gradova koliko će ih biti do kraja 2023. godine. Marjana Brkić, v. d. direktora Centra za promociju nauke, kaže da, nažalost, STEM (nauka-tehnologije-elektrotehnika-matematika) kao sistem još nije prepoznat kao neophodan u našem formalnom obrazovanju.

- Mi u Centru od osnivanja 2010. godine imamo san da STEM obrazovni koncept uđe i u naše škole. Zalaganjem Grupe za obrazovanje, od 2020. godine, STEM postaje prepoznatljiv i u Srbiji, a sada će i učenici u Vrnjačkoj Banji učiti kroz istraživanje, eksperimentisanje, kroz pokušaje  greške. A mi smo tu da podržimo i učenike i nastavnike u tom procesu – naglasila je Brkićeva.

Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative "Digitalna Srbija", i Boban Đurović, predsednik Opštine Vrnjačka Banja, istakli su važnost povezanosti lokalne zajednice, biznisa i kreativnih škola kao što je tamošnja Gimnazija.

Jer otvaranjem Mejkers laba kao savremenog, digitalnog i mehaničkim „spravicama“ opremljenog prostora priča se ne završava, dodao je Miloš Đuričanin, direktora razvoja u Nordeus fondaciji.

- Grupa za obrazovanje će ovaj prostor „popuniti“ i nekim programima i aktivnostima koji će učenicima približiti kako će izgledati budućnost poljoprivrede, medicine, koja će doneti dronove, AI , VR… sve što će omogućiti da nadogradite nastavni program i povežete se sa savremenim naprednim svetom – zaključio je Đuričanin.

Otvaranje Mejkers labova po Srbiji ostvareno je zahvaljujući inicijativi Grupe za obrazovanje (Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Inicijativa "Digitalna Srbija" i organizacija "Dostignuća mladih u Srbiji"), kojoj su u opremanju učionica budućnosti pomogle i kompanije „Henkel“, „Tarket“ i „Roma“, „Comtrade“ i „Tesla“, kao i NCR fondacija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike