Digitalna medicina: Mejker lab za školu u Šapcu

15.06.2023

11:18

0

Autor: 24sedam

Samo dan nakon otvaranja mejkers laba u Beogradu, Grupa za obrazovanje u Medicinskoj školi “Dr Andra Jovanović” u Šapcu predstavila još jedan

Digitalna medicina: Mejker lab za školu u Šapcu
Medicinska škola u Šapcu - Copyright Promo: Grupa za obrazovanje/Miloš D. Živojinović

I inače „nestandardna“ škola u Srbiji sada će biti još naprednija i drugačija jer Grupa za obrazovanje je u Šapcu, u Medicinskoj školi “Dr Andra Jovanović”, osmi mejkers lab u Srbiji i time udvostručila njihov broj s kraja prošle godine.

Samo dan nakon otvaranja mejkers laba u Beogradu, u školi gde doktori nauka predaju preduzetništvo, a nastavnici fizike, hemije, biologije i matematike sprovode i aktivnosti koje nisu u redovnim nastavnim planovima i programima, otvorena je multidisciplinarna i digitalizovana učionica/laboratorija.

Sada se u školi nalazi i novi 3D štampač, optički demonstracioni seta sa magnetnom tablom, laserska kutije sa crvenim zracima, 3D naočare, novih mikroskopi, modeli mrtve petlje... do mikropreparata i ostalih alata i opreme za savremeno učenje.

To je omogućeno inicijativom Grupe za obrazovanje (Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Inicijativa Digitalna Srbija i organizacija Dostignuća mladih u Srbiji), kojoj su u opremanju mejkers labova pomogli i kompanije „Henkel“, „Tarket“ i „Roma“, kao i NCR fondacija.

- STEM (nauka, tehnologija, inženjering i matematika) je ključan za podsticanje inovacija i preduzetništva, što je od suštinskog značaja za ekonomski rast i prosperitet. Omogućavanje đacima pristup alatima i resursima neophodnim za razvoj novih tehnologija i proizvoda pomaže u stvaranju nove generacije inovatora i preduzetnika. Podrška unapređenju STEM obrazovanja u medicinskim školama i stvaranje inovatora koji se bave unapređenjem zdravlja nacije, ključan za nas i razvoj inicijative i programa Mejkers labova – istakao je na otvaranju laboratorije Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

Iz škole kažu da motivacije za rad i kreativnosti učenika, vođenih kvalitetnim timom tri doktora nauka, koji su profesori preduzetništva, fizike i hemije, kao i profesorima biologije i matematike, ni do sada nije nedostajalo ali da će to mejkers lab svakako podići na još malo viši nivou.

-  Zajedno će, sigurno, u ovom kvalitetnom i moderno opremljenom prostoru izbrisati granice između formalnog i neformalnog učenja i kod učenika razviti želju da saznaju više i izađu iz nastavnih programa svojih predmeta - izjavila je Biljana Đuknić, direktorka škole.

Promo: Grupa za obrazovanje/Miloš D. Živojinović
Sa otvaranja mejkers laba u Šapcu

 

Upravo na multidisciplinarnosti i inovativnosti insistira i Danijela Vučićević, rukovoditeljka programskih aktivnosti Centra za promociju nauke.

- Ovde, u medicinskoj školi, možda ćemo i više nego negde drugde imati priliku da vidimo multidisciplinarost u mejkers labu, kroz spoj matematiki, fizike i hemije. Da na lepši i inovativniji način otpakujemo te procese, da ih približimo učenicima ali u neku ruku oni nauče nastavnike nekim inovativnijim pristupima - objašnjava Vučićević. 

Škola „van okvira“ uobičajene

U ovoj školi u kojoj je sticanje praktičnih znanja deo tradicije duže od 70 godina, doktori nauka predaju preduzetništvo, a nastavnici fizike, hemije, biologije i matematike povezuju se sa predavačima iz ustanova sa kojima sarađuju, sprovode aktivnosti koje nisu u redovnim nastavnim planovima i programima, i na taj način pokrivaju šira interesovanja učenika.

Promo: Grupa za obrazovanje/Miloš D. Živojinović
Medicinska škola “Dr Andra Jovanović”  ima čime da se pohvali

 

Ovom prilikom predstavljene su aktivnosti po kojima je škola prepoznatljiva: farmaceutski proizvodi učenika nastali u okviru sekcije „Farmaceutikus kremus“, školski časopis „Medikus“, brojni trofeji i nagrade za sportske aktivnosti škole, a učenici su demonstrirali korišćenje opreme uz pomoć koje primenjuju svoje znanje iz mikroskopiranja, medicinska biohemije i laboratorijske analize.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike