Svi ćemo, na kraju, imati „Tesline punjače“?

23.10.2023

14:24

0

I najveća automobilska kompanija na svetu prelazi na sistem električnog punjenja automobila koji je napravila američka kompanija

Svi ćemo, na kraju, imati „Tesline punjače“?
Copyright Profimedia

Kompanija „Tojota“ saopštila je da će sva njena električna vozila (EV) koja se prodaju u SAD imati priključke za punjenje usklađene sa standardom firme „Tesla“ (NACS) umesto kombinovanog sistema punjenja koji sada koriste proizvođači EV u Americi.

„Tojotina“ najava znači da su svi najprodavaniji američki proizvođači automobila pristali da pređu na Teslin standard u narednih nekoliko godina, prenosi CNN.

Osnivač i izvršni direktor „Tesle“, Ilon Mask, je u novembru prošle godine pozvao sve proizvođače električnih vozila da pređu na sistem punjenja NACS.

Maskov poziv je nakon šest meseci prihvatio „Ford“, a nakon toga i „Dženeral motors“, „Merdedes-Benc“, „Nisan“, „Honda“ i drugi.

Kompanija „Stelantis“ za sada nije rekla da će preći na „Teslin“ standard. Ova kompanija trenutno ne nudi električna vozila u SAD, ali na američkom tržištu prodaje popularne hibride kao što je „džip rengler 4Xe“ (Jeep Wrangler).

Ovaj prelaz velikih, koji možda najavljuje da će i svi automobili na svetu za veoma kratko vreme da pređu na „novi“ standard, usledio je posle toga što je „Tesla“ rešila da otvori svoje punionice i za druge automobile. Naravno, ovom „širokogrudom“ potezu prethodila je najava velike subvencije SAD u e-mobilnost i mrežu punjača, teška 7,5 milijardi dolara, gde će „Tesla“ dobiti dobar deo kolača.

Do kraja sledeće godine „Tesla“ će otvoriti ukupno 3.500 novih i postojećih stanica za punjenje duž koridora autoputa, kao i 4.000 sporijih punjača na lokacijama poput hotela i restorana, za korisnike automobila koje ne proizvodi ta fabrika, saopštila je početkom godine Bela kuća.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike