Lizing u Srbiji puca na visoko: 14% električnih vozila do 2025.

18.10.2023

13:08

0

Srbija zaostaje za brojem automobila „na struju“ generalno a i u lizingu ali planovi lizing kuća su veliki

Lizing u Srbiji puca na visoko: 14% električnih vozila do 2025.
Ilustracija - Copyright AP Photo/David Zalubowski, File

U Evropi električna vozila iznose 14 odsto svih vozila kupljenih na lizing, a kod nas je taj broj još mali ali pošto interesovanje raste za očekivati je da i mi za godinu, dve, dostignemo taj procenat, izjavio je predsednik Asocijacije lizing kompanija (ALCS) Srbije Bojan Vračević.

Taj cilj nije mali, jer u Srbiji je početkom godine bilo nešto više od 1.700 električnih vozila i nešto manje od 15.000 hibridnih. To je na 2,2 miliona registrovanih vozila tek 0,76%.

Vračević je za Tanjug rekao da su električna vozila prvi i najdirektniji način na koji lizing podržava zelenu tranziciju.

- Reč je pre svega o putničkim ali i lakim teretnim vozilima, gde mi finansiramo da klijenti mogu da dođu do sredstava da nabave ta vozila. Dodatni način podrške jeste podrška razvoju infrastrukture pošto mi finansiramo i nabavku punjača za električna vozila - rekao je on.

Dodao je da se finansira i proizvodnja, kao što su solarni paneli ali se daju i paketi u kojima klijenti mogu da dobiju lizing za solarni panel, za punjač i za automobil.

Prema njegovim rečima osim ove direktne podrške daje se i indirektna podrška koja podrazumeva pomoć u pribavljanju jeftinijih izvora finansiranja.

- To radimo kako bi kamate za ove projekte bile niže ili da obezbedimo grantove, recimo da od međunarodnih kreditnih institucija dobijemo izvore koji bi podrazumevali 10 ili 20 odsto bespovratnih sredstava koje klijenti dobijaju kao podršku svojoj investiciji - istakao je on.

Na konferenciji (ALCS) „Održiva mobilnost, podrška lizinga zelenoj tranziciji i digitalizacija“, koja se održava u Privrednoj komori Srbije, razgovara se i digitalizaciji u ovoj oblasti pa je rečeno da će, u naredne dve do tri godine, čak jedna trećina ugovora biti delimično ili u potpunosti digitalna.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike