Bajatović: Sa bugarskom taksom gas 30 odsto skuplji

19.10.2023

12:19

0

Odluka Bugarske da svoj deo gasovoda "Balkanski tok" isplati dodatnom taksom na tranzit ruskog gasa značajno će poskupeti gas u Srbiji, kažu iz "Srbijagasa"

Bajatović: Sa bugarskom taksom gas 30 odsto skuplji
Dušan Bajatović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović je izjavio da je odluka Bugarske da uvede dodatnu taksu na tranzit ruskog gasa kroz svoju teritoriju politička jer joj je cilj da se ruski gas potisne sa tržišta Srbije i Mađarske.

On je dodao da ne zna kakvi će troškovi biti ukoliko ova mera ne bude ukinuta, ali da snabdevanje Srbije gasom zasada nije ugroženo, s obzirom na rezerve koje ima.

- Radi se o diskriminatorskoj meri koja kaže da su sada kažnjene Srbija, Mađarska i verovatno deo potrošača u Austriji i Slovačkoj - istakao je Bajatović, te dodao da su prekršena sva tržišna pravila i da ovako ispada da bi građani Srbije i Mađarske trebalo da pune bugarski budžet.

Prema njegovim rečima, zasada je cena gasa ispod 300 evra na granici sa Srbijom, ali ako se doda tih 100, onda se ta cena diže za 30 odsto.

Bajatović je ocenio da je to diskriminatorska mera bez pravnih okvira, te da je reč o kažnjavanju Rusije zbog rata u Ukrajini, ali i o promociji tečnog prirodnog gasa (TPG/LNG). On je ocenio da se "igra politička igranka", verovatno inicirana od SAD i Evropske komisije, ali i istakao da ne razume zašto se kažnjavaju evropske zemlje.

- Ako dođe do toga da „Gasprom“ nije platio tu obavezu, tih 100 evra, onda će neko reći, nije plaćena usluga i ne može dalje da se transportuje gas. To je jedna strašna situacija za celu jugoistočnu Evropu. To sada pokušava da se uradi sa ovim zakonom i merom - naveo je Bajatović.

Bajatović je rekao da su u toku razgovori i da ne može da kaže detalje i ishod cele priče, da očekuje reakcije, pošto je Mađarska član EU, ali da u ovom momentu ne zna kakvo će rešenje biti.

On je rekao da bugarska mera neće uticati na zajednički projekat Srbije i Bugarske, interkonekciju Niš - Dimitrovgrad - Sofija, koja bi trebalo da bude završena do kraja oktobra, a da 1. novembra poteče gas, jer tuda može da ide i gas iz Grčke ili drugih izvora.

Bugarska je ovih dana uvela porez na ruski gas koji se isporučuje preko njene teritorije za treće zemlje. Uredba Vlade donosi taksu od 10,76 dolara za 100 kubnih metara prirodnog gasa koji u Srbiju stiže gasovodom, što bi pri nepromenjenim cenama ruskog gasa za Srbiju ipak donelo povećanje cene za 10 do 20 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike