Iznenađujuće dobro, ali nedovoljno: Kineska ekonomija porasla 4,9%

18.10.2023

09:39

0

Kineska ekonomija je u trećem kvartalu, od jula do septembra, porasla za 4,9 odsto međugodišnje, saopštio je danas Nacionalni zavod za statistiku Kine

Iznenađujuće dobro, ali nedovoljno: Kineska ekonomija porasla 4,9%
Ilustracija - Copyright AP Photo/Louise Delmotte

Kineska ekonomija beleži rast, i to veći od onog koji joj je prognoziran u inostranstvu. Bruto domaći proizvod je u trećem kvartalu, od jula do septembra, porastao za 4,9% međugodišnje, saopštio je danas Nacionalni zavod za statistiku Kine, što je više od 4,6 odsto koliko su prognozirali ekonomisti u anketi Rojtersa.

Kako prenosi CNBC, rast kineskog BDP je prevazišao očekivanja i on budi nadu da će Peking do kraja godine ispuniti ili čak premašiti svoj cilj - godišnji ekonomski rast od 5%. I tih pet odsto nije dovoljno Kini na dug rok.

Kina je prethodno u prvom kvartalu ove godine zabeležila ekonomski rast od 4,5%dsto, a u drugom kvartalu rast od 6,3%. U trećem kvartalu je registrovan rast od 1,3% u odnosu na prethodno tromesečje, ponovo iznad očekivanja ekonomista koji su predviđali porast za 0,9%.

U prvih devet meseci 2023. godine je kineska privreda porasla za 5,2% u odnosu na isti period lane. Industrijska proizvodnja u Kini je u septembru porasla za 4,5% međugodišnje, a maloprodaja za 5,5%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike