Peking gradi Novi put svile: Šest koridora do Evrope, Turske i cele Azije

27.09.2023

12:50

0

Na konferenciji u Šangaju potvrđeni planovi za novu političko-ekonomsku ekspanziju Kine u svet

Peking gradi Novi put svile: Šest koridora do Evrope, Turske i cele Azije
Predsednik Kine Si Đinping - Copyright Leah Millis/Pool Photo via AP

Na Drugoj konferenciji Ekonomsko informaciono partnerstvo Pojas i put (BREIP) i Šangajskoj konferenciji preduzetnika 2023, koja se održava danas u Šangaju, predstavnici Kine  potvrdili su i predstavili planove Kine da zajedno sa partnerima izgradi šest glavnih koridora za saradnju te zemlje sa svetom, na tzv. Novom Putu svile.

Na konferenciji je istaknuto da je inicijativa Pojas i put od grubog okvira postala izbrušeni mehanizam za saradnju Kine sa zemljama i partnerima iz celog sveta.

Glavne koridore za saradnju i nastup kineske privrede na svetsko tržište predstavila je glavni ekonomista Kineskog centra za međunarodnu ekonomsku razmenu Čen Venling i podsetila da ta inicijativa ove godine obeležava svoju desetu godišnjicu.

Inicijativa Pojas i put je globalni infrastrukturni i investicioni program, koju je pokrenuo predsednik Kine Si Đinping 2013. godine i najavio vredne investicije širom svetu.

Venling je navela da je reč o međunarodnim ekonomskim koridorima, od kojih je prvi - Novi Evroazijski kopneni ekonomski koridor, kao novi kopneni most Evroazije, takođe poznat kao Drugi kopneni most Evroazije. To je međunarodna železnička linija koja ide od Lianjunganga u kineskoj provinciji Đangsu, preko Alašankoua u Sinđangu, do Roterdama u Holandiji.

Drugi ekonomski koridor je Kina – Mongolija - Rusija, koje su kao zemlje kopneno povezane i odavno su uspostavile različite ekonomske veze i saradnju putem pogranične saradnje i trgovine.

Treći ekonomski koridor je na ruti Kina- Centralna Azija - Zapadna Azija, koji ide od Sinđanga u Kini i izlazi iz zemlje preko Alašankoua da bi se pridružio železničkim mrežama Centralne Azije (Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Uzbekistan, Turkmenistan) i Zapadne Azije (Iran, Turska i drugim).

Četvrti ekonomski koridor je Kina - Indokina, koji uglavnom pokriva podregion Velikog Mekonga i otvorena je međunarodna železnička linija od Naninga do Hanoja i uvedene su aviolinije do nekoliko velikih gradova jugoistočne Azije.

Peti je Kinesko-pakistanski ekonomski koridor, a njegov cilj je izgradnja ekonomske rute koja ide od Kašgara u Sinđangu, na severu, do pakistanske luke Gvadar na jugu.

Poslednji, šesti ekonomski koridor je na ruti Bangladeš – Kina – Indija - Mjanmar.

Učesnici konferencije istakli su da je BRI posle 10 godina postao inkluzivan na globalnom nivou i "gnezdo" za saradnju Kine sa malim zemljama.

Gradonačelnik Šangaja Gong Čeng je istakao da je BRI platforma koja omogučava veliki razvoj po vin-vin modelima saradnje.

On je naglasio da se u Šangaju realizuju investicije i projekti u vrednosti od 17 milijardi dolara.

Na konferenciji je istaknut značaj razvoja projekata iz oblasti veštačke inteligencije i ekologije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike