Stižu nove kompozicije na naše pruge: Prvo švajcarski vozovi, a potom i kineski

17.10.2023

09:44

0

Autor: J. S. J.

Nabavka 18 švajcarskih vozova "Štadler flirt" najnovije generacije, sprovedena 2021, finasira se iz kredita EBRD sa 112 mil EUR

Stižu nove kompozicije na naše pruge: Prvo švajcarski vozovi, a potom i kineski
Ilustracija - Copyright Tanjug/Srbija voz

U toku su razgovori sa jednom od najboljih kompanija u svetu za proizvodnju vozova, to je kineska firma CRRC, kaže Ivan Bulajić, v.d. generalnog direktora Srbija voza, za eKapiju.

Kako je naveo, razgovara se o potencijalnoj nabavci pet brzih vozova za brzine od 200 kilometara na sat.

 Dosta se odmaklo u tim pregovorima koje vodi Republika Srbija sa NR Kinom i očekujem da u skorije vreme bude potpisan ugovor i da počnu da teku ugovori za isporuku tih vozova - istakao je on.

On je potvrdio da bi naredni brzi vozovi na naših prugama mogli da budu iz Kine.

- Za sada stvari idu u tom pravcu. Srbija voz je, ja mislim, u neviđenom investicionom ciklusu. Tu je 18 flirtova koji treba da se isporuče, pregovori su za ovih pet brzih vozova, a vrlo brzo očekujem da će biti pokrenuta, koliko već početkom sledeće godine, nabavka za nove vozove za gradsku železnicu Beograda.

Tanjug/Srbija voz
 

 

Dodao je i da na železničkim stanicama u Srbiji, pogotovo onim većim, putnici ubuduće neće više gubiti vreme proveravajući koji je voz njihov i da li su ušli u pravi, jer će to moći da zaključe već na osnovu izgleda voza.

Sam vizuelni identitet vozova biće jasan znak da li je reč o inter siti, regio ekspres ili regio polasku, jer kako u razgovoru za eKapiju najavljuje Ivan Bulajić, v. d. generalnog direktora Srbija voza, ubuduće će u zavisnosti od vrste polaska biti i određena vrsta vozova.

Nabavka 18 švajcarskih vozova "Štadler flirt" najnovije generacije, sprovedena 2021, finasira se iz kredita EBRD sa 112 mil EUR

Regio linije (one na kojima vozovi staju na gotovo svim stanicama), opsluživaće Štadlerovi "flirtovi" (Stadler flirt) koji su u saobraćaju od 2015. godine, dok će Štadler kiss i novi flirtovi, čija isporuka uskoro treba da počne, biti na inter siti linijama (koje povezuju najveće populacione centre u zemlji) i na regio ekspres polascima (koji staju na svega nekoliko stanica na trasi).

Kako nagalašava Bulajić, plan Srbija voza je da se otvore regio ekspres i inter siti linije i na svim ostalim prugama kao što je to učinjeno na relaciji Beograd – Novi Sad. To znači da će, na primer, između Beograda i Užica i dalje postojati regio vozovi, ali biće i novih koji će usput stajati samo u Valjevu, Požegi, Kosjeriću i Užicu.

- Pokušavamo da model koji smo primenili jako uspešno na liniji Beograd - Novi Sad prenesemo i na ostale linije, gde god je to moguće. Ono što će za nas biti najveći napredak u obimu saobraćaja i obuhvatu ljudi kojima pružamo uslugu, ne računajući liniju Beograd - Subotica, biće linija Niš - Leksovac, gde će takođe voziti inter siti. Hoćemo da uspostavimo direktnu vezu koja će mnogo značiti građanima ta dva grada. Trenutno se izvode radovi na delu te pruge od Niša do Brestovca i kada se završe imaćemo u dobrom stanju elektrifikovanu vezu između Niša i Leksovca što nam omogućava da uvedemo taj nivo usluge - rekao je on.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: ekapija

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike