Predsednik Vučić iz Pekinga: Potpisan ugovor o "Smajli" obilaznici, prozvodi iz Kine biće neuporedivo jeftiniji

16.10.2023

12:55 >> 13:31

0

Vučić i delegacija Vlade Srbije učestvovaće na trećem Forumu „Pojas i put”

Predsednik Vučić iz Pekinga: Potpisan ugovor o "Smajli" obilaznici,  prozvodi iz Kine biće neuporedivo jeftiniji
Copyright Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u Peking i time započeo zvaničnu posetu Kini. 

Vučić predvodi srpsku delegaciju koji čine brojni ministri u Vladi Srbije, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar finansija Siniša Mali, ministar trgovine Tomislav Momirović, ministarka kulture Maja Gojković, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar informacionih tehnologija Mihailo Jovanović i direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić.

Vučić i delegacija Vlade Srbije učestvovaće na trećem Forumu „Pojas i put”, a tim povodom Vučić je izjavio da je poseta Kini veoma važna u trenucima koji nisu nimalo laki.

Dugo smo se pripremali za sastanke sa Kinezima

- Pripremali smo se za sastanke, a posebno sa sastanak sa predsenikom Sijem. Šest meseci je šest radnih grupa pregovaralo sa Kinezima. To je neverovatno brzina, samo sa naše strane ima preko 10 hiljada proizvoda, dok sa kineske ima oko 8 hiljada. Mi kao mala zemlja, moramo da jurimo takozvane preferencijalne aranžmane za našu privredu.

- Šta to nama donosi? Pa mi kao mala zemlja, slabašne ekonomije u poređenju sa Kinom, moramo da jurimo preferencijalne aranžmane za naše proizvođače, ali i da osvajamo nova tržišta. Kada potpišemo to, mi idemo onda u naš parlament, to je sada malo komplikovanije zbog izbora, pa da razmenimo note, i da do maja ili juna stupi na snagu sporazum o slobodnoj trgovini - rekao je on.

Vučić kaže da posle toga ne bi imali više nikakve carine, koje su sada veoma visoke, posebno za naše poljoprivredne proizvode.

- Što se vina tiče, postepeno će se spuštati carine u narednih pet godina, dok ne budu došle na nulu tarife. Sada kada naša vinarija izvozi u Kinu, recimo vinarija Aleksić, uračunava im se carina od čak 30 odsto. Posle pet godina to će biti nula posto - objasnio je predsednik.

Potpisan ugovor o "Smajli" obliznici

Predsednik je istakao da će biti potpisani i sporazumi vezani za izgradnju izlaza sa Pupinovog mosta, kao i spajanje Zrenjanina i Novog Sada.

- Moraćemo da radimo i planove da proširujemo auto-put Beograd-Novi Sad, jer očekujemo 75 miliona vozila, a imaćemo i preko 100 miliona. To su velike vesti za ljude iz Južnog i Srednjeg Banata, naravno i Beograda - kazao je on.

Vučić kaže da je posebno velika vest potpisivanje ugovora o "Smajli" obilaznici, koja će povezati Bački Breg, preko Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Kikinde.

- Naručili smo i pet najnovijih železničkih kompozicija koje su prošle sve evropske standarde. I tih pet nas koštaju nešto manje od one tri koje smo kupili od Štadlera. Da bismo dočekali 2025. sa novim voznim kompozicijama za prugu Beograd-Subotica - rekao je predsednik.

Za 185 puta je uvećana razmena trgovinskih proizvoda Srbije i Kine

- To je sve bilo na incijativu predesdnika Kine, ali i ovo može bolje. Kada pogledate razmenu Kine i Rusije tek onda možete da sagledate koliko je veliko tržište van Evrope. Sve se pomera ka Aziji, a sada i Africi. Razmena Kine i Rusije dostiže do 170 milijardi dolara! Samo da vidite kako se odvijaju stvari u onom delu sveta koji mi obično ne primećujemo. Novac, investicije i napredak se velikim delom sele na azijski kontinent – istakao je on.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike