Splet Tech 2023: Digitalno društvo od A do Š

10.10.2023

16:18

0

Autor: G.M.Š.

Druga po redu SPLET Tech konferencija, vodeći regionalni događaj o inovacijama i inovacionom preduzetništvu, održana je danas u Beogradu

Splet Tech 2023: Digitalno društvo od A do Š
Sa svečanog otvaranja SPLET Tech 2023 - Copyright Promo: Inicijativa Digitalna Srbija

Više od 2.500 posetilaca, članova inovacionog ekosistema, imalo je prilike da danas u Beogradu čuje inspirativne priče preko 120 govornika, eksperata iz Srbije i sveta na SPLET Tech konferenciji u MTS Dvorani.

Regionalnog karaktera, ovogodišnja konferencija okupila je govornike iz korporativnog, ali i startap sveta, i uspešnim pričama na teme skaliranja i internacionalizacije, dala odgovore posetiocima, preduzetnicima i osnivačima startapa, na teme kako se širiti na internacionalnim tržištima i brzo rasti sa početnih pozicija, kao ključnim za dalji razvoj domaće IT industrije, saopštili su organizatori.

- Ponosni smo što smo ove godine još jednom na jednom mestu okupili gotovo sve organizacije podrške za razvoj starap ekosistema, od naučno-tehnoloških parkova iz različitih gradova, preko inovacionih centara iz manjih sredina, uz veliki broj mladih iz Niša, Novog Pazara i Kragujevca, koji su već u startap vodama ili su na fakultetu. I ovogodišnja konferencija je imala regionalni karakter uz brojne sesije kolega iz regiona koje se bave razvojem startapa, ali su i naši startapi imali priliku da se predstave onima koji su za startap zajednicu najbitniji, investitorima i nadamo se da će ta poznanstva u budućnosti uroditi plodom - rekao je Nebojša Bjelotomić, jedan od organizatora konferencije, izvršni direktor Inicijative Digitalna Srbija i direktor projekta "Preduzmi ideju".
Organizatori su uspeli da okupe sve aktere inovacionog ekosistema na jednom mestu sa zajedničkim ciljem – da pokažu koliko su inovacije i inovaciono preduzetništvo važni za razvoj naše ekonomije.
- Posebno smo ponosni što je na ovogodišnjoj konferenciji predstavljen i prvi srpski superklaster "Odličan 3", koji će u naredne dve godine nastojati da našu web3 i blokčejn scenu postavi u svetski vrh - izjavila je Aleksandra Popović, direktorka projekta „Srbija inovira“.

Teme su bile veoma raznolike, od zelenih i održivih tehnologija, fintek i digitalnih tokena, sajberbezbednosti, gejminga, preko podrške poslovanju žena u Web3 industriji, do razvoja visokotehnoloških rešenja u automobilskoj industriji, izazova pri razvoju hardverskih ili digitalnih proizvoda i primene tekstilne i jestive elektronike u biomedicini.

Dobre utiske sa skupa poneli su i stranci.

- Zaista mi se sviđa holistička priroda regionalnog pristupa problemima, to nije pogled samo na jednu industriju, već pogled na sve, i razumevanje kako se koristi tehnologija, kako se zajednica spaja da reši neke od suštinskih problema. Mislim da je to odlično i divno je videti energiju svih preduzetnika ovde. Za mene preduzetništvo znači rešavanje problema i ovde imamo mnogo ljudi koji pokušavaju da reše probleme, tako da je to sjajno - rekao je Andrju Ngujen, svetski priznati stručnjak i lider globalnog medicinskog informatičkog tima kompanije „Roše“ (Roche).

Konfenciju su organizovala dva projekta koje podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID): „Srbija Inovira“, koji sprovodi ICT Hub, i „Preduzmi ideju“, u realizaciji konzorcijuma koji predvodi Inicijativa Digitalna Srbija.

Pored USAID-a, konferenciju su ove godine podržale kompanije A1, Generali, Gate group, Comtrade, Roche, Bosch i Tenderly, ambasada Izraela u Srbiji, UniCredit banka, Fond za inovacionu delatnost.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike