„Gasprom“ prvi put isporučio gas Severnim morskim putem: Odredište – Kina

16.09.2023

07:13

0

Korišćenje Severnog morskog puta značajno smanjuje vreme za isporuku gasa u zemlje Azijsko-pacifičkog regiona

„Gasprom“ prvi put isporučio gas Severnim morskim putem: Odredište – Kina
gasprom - Copyright Profimedia

Ruski gasni gigant „Gasprom“ prvi put je isporučio tečni prirodni gas sopstvene proizvodnje Severnim morskim putem.

„Tanker 'Veliki Novgorod' sa partijom tečnog prirodnog gasa, proizvedenog na području kompresorske stanice 'Portova' danas je istovaren na terminalnu za prijem gasa 'Tangšang' u Kini“, navodi se u saopštenju kompanije.

Kako se ističe, korišćenje Severnog morskog puta značajno smanjuje vreme za isporuku gasa u zemlje Azijsko-pacifičkog regiona.

Zilt/Foto: Wikipedia
 


Severni morski put je najkraći morski put iz Evrope u Aziju. Trase Severnog morskog puta se protežu u akvatorijama arktičkih mora i južnom delu Severnog ledenog okeana u granicama ekonomske zone Rusije u Arktiku. Prema državnim planovima Rusije, teretni saobraćaj Severnim morskim putem bi trebalo da poraste sa 34 miliona tona koliki je bio 2022. godine do 220 miliona tona do 2035. godine.

Ruske naftne kompanije u uslovima sankcija pokušavaju da sve češće koriste Severni morski put za isporuke nafte tipa „Urals“ iz baltičkih luka. Prema podacima lista „Komersant“, „Rosnjeft“ i „Gasprom njeft“ su po toj maršruti u julu i avgustu poslali tri tereta sa naftom iz Primorska i Ust Luga u Kinu.

Bonus video:
RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike