Evropa oduševljena našom državom: Srbija postala magnet za inovativne kompanije

15.09.2023

17:46

0

Prepoznaju stručnost i konkurentnost

Evropa oduševljena našom državom: Srbija postala magnet za inovativne kompanije
Copyright 24sedam

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević prisustvovao je proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Frankfurtu kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Nakon toga ministar je govorio na biznis forumu "TechConnect2023" u zgradi berze u Frankfurtu.

Srbija postala magnet za inovativne kompanije

- Zelena agenda i digitalna tranzicija su izazovi naše generacije, a svi mi živimo u vremenu fascinantne digitalne ekspanzije. Kao ministar u Vladi Srbije, ponosan sam na izuzetan rast našeg IKT sektora. U prvoj polovini ove godine, izvoz iz Srbije dostigao je impresivnih 1,6 milijardi evra, što je značajan rast od 40% u odnosu na već rekordnu 2022. godinu. Očekujemo da će ukupan izvoz u 2023. biti oko četiri milijarde evra! Najviše izvozimo u Sjedinjene Američke Države - 453 miliona evra, pa Veliku Britaniju - 220 miliona evra i Švajcarsku - 183 miliona evra. Ovi brojevi svedoče o vitalnosti našeg sektora i snažnom potencijalu za dalji rast - poručio je on.

Milićević je istakao da je Srbija postala magnet za inovativne kompanije koje prepoznaju našu stručnost i konkurentnost.

24sedam
 

 

 

- Nemačke kompanije takođe imaju ključnu ulogu u ovom procesu. Naša saradnja u oblasti tehnologija i inovacija može da donese obostrane koristi i doprinese ekonomskom razvoju obe zemlje. Kroz održiva partnerstva u IKT sektoru, mi ne samo da jačamo naše ekonomske veze, već i podstičemo tehnološke inovacije koje će imati globalni uticaj - rekao je on.

Istakao je da je izvoz IKT usluga iz Srbije u stalnom porastu, sa više od 3.700 novozaposlenih samo ove godine.

- Ukupno u IKT sektoru u Srbiji radi više od 150.000 ljudi. Ovo je rezultat naše posvećenosti razvoju inovacija i podršci domaćim i stranim investicijama u ovaj sektor. Sa rastućim brojem zaposlenih u IKT sektoru, Srbija postaje ne samo regionalni lider, već i zemlja od globalnog značaja u ovoj oblasti - istakao je ministar.

24sedam
 

 

Prema njegovim rečima, potpisivanjem Sporazuma o učešću u programu "Digitalna Evropa" sa Evropskom unijom, 30. juna ove godine, Srbija je još jednom potvrdila svoju posvećenost digitalnom razvoju.

- Ovaj sporazum otvara vrata za naše kompanije, fakultete, naučne institute i pojedince da konkurišu za finansijsku podršku iz fondova EU. Postajemo punopravni članovi EU u oblasti digitalnih tehnologija, što je ogroman korak napred za našu zemlju. Ukupna vrednost programa "Digitalna Evropa" procenjena je na 7,5 milijardi evra - dodao je on.

24sedam
 

 

Ministar je na kraju pozvao domaćine da zajedno gradimo mostove između naših zemalja, da delimo znanje i iskustvo, i da stvaramo održiva partnerstva.

- Radujem se što ćemo zajedno raditi na stvaranju bolje digitalne budućnosti za obe naše zemlje i za celu Evropu - zaključio je on.

Da podsetimo, u Frankfurtu se održava manifestacija "Dani srpske kulture" u okviru koje se obeležava i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike