Izaslanik predsednika Srbije na proslavi Dana srpskog jedinstva u Nemačkoj: Veliki dan za Srbe u Frankfurtu (FOTO/VIDEO)

15.09.2023

15:28

0

"Veliko je zadovoljstvo, čast i privilegija biti danas ovde, sa svojim narodom. Velika je čast biti izaslanik predsednika Srbije i to je potvrda da će Srbija uvek biti uz svoj narod bilo gde u svetu"

Izaslanik predsednika Srbije na proslavi Dana srpskog jedinstva u Nemačkoj: Veliki dan za Srbe u Frankfurtu (FOTO/VIDEO)
Đorđe Miličević - Copyright 24sedam

Proslava Dana srpskog jedinstva ove godine se prvi put organizuje u Nemačkoj, kojoj će u ime predsednika Vučića prisustvovati ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević.

On je pozvao sve naše sunarodnike koji žive u Frankfurtu, ali i u pokrajini Hesen, kao i celoj Nemačkoj da se pridruže centralnoj proslavi na Trgu Rosmarkt u Frankfurtu na Majni, od 18 sati, gde će tri dana trajati manifestacija "Dani srpske kulture" u okviru koje će biti obeležen i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. 

Milićević je rekao da je danas veliki dan za Srbe u Frankfurtu, koji simbolizuje zajedništvo, hrabrost i povezanost sa korenima.

- Veliko je zadovoljstvo, čast i privilegija biti danas ovde, sa svojim narodom. Velika je čast biti izaslanik predsednika Srbije i to je potvrda da će Srbija uvek biti uz svoj narod bilo gde u svetu - istakao je Milićević.

On je poručio da je važno okupljanje oko zastave u Srbiji, Republici Srpskoj i van granica jer se time pokazuje odanost srpskim vrednostima.

- Okupljamo se oko naše zastave, simbola sadašnjosti, prošlosti i budućnosti - rekao je Milićević.

On je naglasio da je jako važno sačuvati srpsku kulturnu i istorijsku baštinu van granica srpskih prostora.

 

Srpska zajednica jako bitna za Hesen i Nemačku

Milićević se sastao u Visbadenu sa državnim sekretarom za savezne i evropske poslove pokrajine Hesen Uveom Bekerom i izrazio  zahvalnost Nemačkoj, a posebno pokrajini Hesen na izuzetnom prijemu i podršci koju pružaju našoj dijaspori. 

"Naša dijaspora je most između Hesena i Srbije, ali i između Nemačke i Srbije. Nemačka je po broju državljana Srbije koji žive na teritoriji EU na prvom mestu. U Hesenu u ovom trenutku živo oko 100.000 naših sunarodnika. Oni svakako jesu lojalni građani države u kojoj žive, ali oni jesu neko ko gradi mostove prijateljstva između naših naroda i dve države", rekao je Milićević posle sastanka.

Dodao je da je razgovor bio veoma konstruktivan i sadržajan, a da je prioritet stavljen na ekonomsku saradnju.

- U Nemačkoj postoji 16 pokrajina, a sa 10 Srbija ostvaruje suficit. Hesen je peta po ekonomskoj snazi, a četvrta po trgovinskoj razmeni sa Srbijom. U 2022. godini je robna razmena Srbije i Hesena bila na rekordnom nivou i ide jednom uzlaznom putanjom. Čak 25,1 odto veća je nego 2021. godine, rekao je Milićevivić.

Istakao je da je Nemačka jedan od najznačajnijih investicionih partnera Srbije, posebno ako se govori o investicionim projektima i po tome je na prvom mestu.

 


Bekero je za Tanjug rekao da je srpska zajednica jako bitna za Hesen i Nemačku. 

"Srpska dijaspora je zaista dobar primer integracije u nemačko društvo. Srbi su u industriji, nauci i kulturi zaista nezamenjivi ovde u Hesenu. Naše dve države su jako važni partneri. Danas smo razgovarali kako da unapredimo partnerstvo između Hesena i Srbije, partnerstvo koje već dobro funkcioniše", naveo je Beker.

Dodao je da Nemačka i Hesen snažno podržavaju Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.

"Mi želimo Srbiju u EU. Želimo da se partnerstvo između Hesena i Srbije nastavi i ojača. Želimo da izgradimo još bolje odnose sa Srbijom. Mi podržavamo Srbiju na njenom evropskom putu i ministar je malopre već istakao da je saradnja Hesena i Srbije u tom pogledu od izuzetnog značaja", rekao je Beker.

 

Veze između Hesena i Vojvodine

Pokrajina Hesen deli bogatu istoriju saradnje sa našom srpskom pokrajinom Vojvodinom. Građani Hesena i Vojvodine kroz brojne kulturne manifestacije i projekte gradili su mostove između naših naroda. Bivši premijer pokrajine Hesen Folker Bufije (Volker Buffier) pokrenuo je saradnju Vojvodine i Hesena pošto mu je majka iz Stare Pazove.

Privredne veze između Srbije i Hesena

Pokrajina Hesen spada u vodeće ekonomske partnere Srbije među nemačkim pokrajinama. Prema obimu robne razmene, Hesen je na 4. mestu iza Bavarske, Severne Rajne Vestfalije i Baden Virtemberga.

Robna razmena Srbije i Hesena u proteklih pet godina povećana je za 55,2% dok je naš izvoz u istom periodu ostvario rast od 66%. Robna razmena sa Hesenom čini 6,5% ukupne razmene koju Srbija ostvaruje sa Nemačkom, odnosno 7,9% srpskog izvoza u Nemačku.

U 2022. godini robna razmena je dostigla rekordnih 521,4 miliona evra što predstavlja rast od 25% u odnosu na 2021. godinu. Srpski izvoz u Hesen dostigao je 312,4 miliona evra, dok je uvoz u Srbiju iz Hesena iznosio 209 miliona evra. Robna razmena sa Hesenom u 2022. godini premašila je po vrednosti razmenu koju Srbija ostvaruje pojedinačno sa Danskom, Korejom, Japanom, Indijom, Finskom...

Srbija je ispred svih zemalja Zapadnog Balkana prema vrednosti robne razmene sa Hesenom.
Kompanije iz Hesena zapošljavaju oko 11 hiljada ljudi u Srbiji, a realizovale su neke od najvećih investicija u našoj zemlji kao što su Štada Hemofarm, Meler, Meser, Norma grupa i IG Bauerin. Posebno u oblasti farmaceutske, hemijske i automobilske industrije. 

Položaj srpske dijaspore u Nemačkoj i Hesenu

Ministar Milićević je na sastanku izrazio veliku zahvalnost Nemačkoj, a posebno pokrajini Hesen, na izuzetnom prijemu i podršci koju pružaju našoj dijaspori. Srpska dijaspora je postala važan deo nemačkog društva. Samo na teritoriji Hesena živi više od 100.000 stanovnika srpskog porekla, sa različitim državljanstvima. Čak 30.000 njih ima državljanstvo Nemačke, oko 38.000 su državljani Srbije, a ostalo su Srbi koji imaju državljanstva iz bivših jugoslovenskih republika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike