5G stiže i u Srbiju: Stiže pravilnik, pa ide borba za frekvenciju

13.09.2023

10:13

0

Autor: 24sedam

Pravilnik o 5G širokopojasnoj mreži telekomunikacija će biti na javnoj raspravi od ponedeljka

5G stiže i u Srbiju: Stiže pravilnik, pa ide borba za frekvenciju
5G - Copyright Pixabay

Od ponedeljka počinje javna rasprava o Predlogu pravilnika o minimalnim uslovima za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radiofrekvencijskog spektra na osnovu sprovedenog postupka javnog nadmetanja u radiofrekvencijskim opsezima 694–790 MHz, 2500–2690 MHz i 3400–3800 MHz.

Sa usvajanjem ovog pravilnika krenuće se u konkurs za dodelu radiofrekvencijskog spektra za mobilne komunikacione mreže pete generacije (5G), za koju se smatra da je osnova buduće celokupne digitalne transformacije privrede i društva.

- U Republici Srbiji su već oslobođeni osnovni, pionirski radiofrekvencijski opsezi od interesa za razvoj 5G, a novi Zakon o elektronskim komunikacijama, kao i akta Vlade, Ministarstva i Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge, predstavljaju regulatorni okvir za dalji razvoj mreža nove generacije - naveli su u resornom Ministarstvu za „Blic“.

Prema ranijim najavama iz telekomunikacionih kuća, one su načelno već spremne za konkurs i samo čekaju da se završi formalna prodedura.

Generalin direktor "Telekoma Srbije" Vladimir Lučić, novu mrežu opisuje kao skok koji su doživeli korisnici kada su se kompjutera prešli da surfuju na mobilne telefone

- Suština je u brzini komunikacija između mašina. Putem 5G-a moći će da se daljinski i bez čekanja upravlja autom, na primer. To se neće odnositi samo na automobile nego i na razne vrste robota i drugih industrijskih mašina jer preko 3G i 4G mreže postoji kašnjenje signala koje može da dovede do greške, a u 5G-u neće biti kašnjenja i neće biti moguća greška. Ne samo što ćemo daljinski komunicirati i upravljati mašinom nego će i mašine komunicirati međusobno. To na primer znači da ćemo imati niz kamiona gde će u prvoj fazi samo prvi kamion da vozi čovek, a svi ostali će komunicirati s tim kamionom i biti daljinski upravljani – kazao je Lučić u najavi mreže pre godinu dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike