Puna primena 5G mogla bi doneti Evropi oko 210 milijardi evra?

26.11.2020

15:57

0

Nemačkoj je od 5G-a predviđena najveća ukupna neto korist

Puna primena 5G mogla bi doneti Evropi oko 210 milijardi evra?
Copyright Pixabay

Potencijalna ekonomska vrednost pune primene 5G kao otvorene inovacione platforme mogla bi da donese Evropi korist od oko 210 milijardi evra, procene su iz novog istraživanja “5G revizija akcijskog plana za Evropu”, koje su sprovele firme Analysys Mason, Qualcomm Technologies i Ericson.

Analizom primenjenom u istraživanju, među zemljama Evrope obuhvaćena je i Hrvatska. za koju se navodi da bi korist iznosila oko 605 miliona evra.

Naglašavajući da su projekcije iz istraživanja pokazale i da se od 5G-a s manje od 20 milijardi evra javnog ulaganja može dobiti više od 50 milijardi koristi, istraživači ističu da su pametne fabrike, poljoprivreda, kao i pametna prigradska i ruralna područja ona koja će imati najveći uticaj na BDP u primeni 5G-a.

Pročitajte još: Kina i SAD “ratuju”, a ceh može da plati i Srbija

Među svim zemljama Evrope Nemačkoj je od 5G-a predviđena najveća ukupna neto korist, od 38,5 milijardi evra, uz investiciju od šest milijardi evra, dok se za Švajcarsku predviđa najveći odnos troškova i koristi, od 14,7, sa otprilike 10 milijardi evra neto dobiti na investiciju od samo 700 miliona evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SEEbiz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike