Na čekanju 5G: U SAD zbog aviona ponovo odloženo aktiviranje novih telekomunikacionih usluga

19.01.2022

08:14

0

Kompanije „AT&T“ i „Verajzon“ odložiće aktiviranje nove internet usluge blizu nekih aerodroma zbog zabrinutosti avioprevoznika, a veliki broj kompanija su počeli da otkazuju letove

Na čekanju 5G: U SAD zbog aviona ponovo odloženo aktiviranje novih telekomunikacionih usluga
Copyright Pixabay/Rudy and Peter Skitterians

Najveće američke aviokompanije izrazile su zabrinutost da bi usluga 5G poremetila rad uređaja na avionima, što bi dovelo do velikog otkazivanja letova.

Odluka je objavljena pošto je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena pokušala da posreduje u postizanju dogovora između telekomunikacionih kompanija i aviokompanija povodom uvođenja nove 5G usluge, koja je u sredu trebalo da počne u SAD, prenosi „Glas Amerike“.

Aviokompanije žele da se spreči korišćenje nove usluge na oko 3,2 kilometara oko aerodromskih pista.

Kompanija „AT&T“ je saopštila da će odložiti uključivanje novih telekomukacionih tornjeva blizu pista na nekim aerodromima, i da pokušava da reši spor u saradnji sa federlanim regulatorima.

Potom je „Verajzon“ naveo da će pokrenuti nove elemente svoje 5G mreže, ali je kompanija dodala da je dobrovoljno odlučila da ograniči svoju 5G mrežu oko aerodroma.
„Verajzon“ je okrivio kompanije i Federalnu upravu za avijaciju (FAA) navodeći da nisu uspeli da reše pitanje "5G navigacije oko aerodroma", iako novi 5G sistem funkcioniše u više od 40 zemalja.

Aktiviranje nove 5G usluge, planirano za početak decembra, odloženo je već dva puta.

Izvršni direktori velikih američkih putničkih i kargo avio-prevoznika uputili su pismo na adrese više državnih institucija u kojem su izrazili zabrinutost za bezbednost letova od srede, kada je kompanije AT&T i Verajzon trebalo da počnu sa uvođenjem usluge 5G mreže.

Oni su u pismu upozorili da avijaciji preti "katastrofalna" kriza, jer bi nova „c-band 5G“ usluga mogla da učini znatan broj širokotrupnih aviona neupotrebljivim, da izazove "haos" na letovima u SAD i da bi "desetine hiljada Amerikanaca mogli da ostanu zaglavljeni na aerodromima u inostranstvu".

- Osim ako naše glavne vazdušne luke ne budu raščišćene za letove, ogromna većina putničkih i teretnih aviona će u suštini biti prizemljena - napisali su izvršni direktori „Ameriken erlajnsa“, „Delta erlajnsa“, „Junajted erlajnsa“, „Sautvest erlajnsa“ i drugih kompanija u pismu, preneo je Rojters.

FAA je upozorila da bi potencijalno mešanje frekvenci moglo da utiče na osetljive instrumente u avionu i da znatno ometu letačke operacije pri slaboj vidljivosti.

„AT&T i Verajzon“, međutim, tvrde da njihova tehnologija i oprema ne remete elektroniku aviona i da se bezbedno koriste u brojnim drugim zemljama.

Veliki već otkazuju


Kasno sinoć, FAA je počela da ažurira podatke o tome koji će aerodromi i modeli aviona biti pogođeni, što će, kako se očekuje, dramatično smanjiti uticaj ranijih skoro 1.500 obaveštenja koje je ovaj regulator izdao povodom ograničenja vezanih za 5G mrežu.

Istovremeno, kompanije su počele da same otkazuju letove. Aviokompanija „Emirejts „iz Dubaija, koja najviše u svetu koristi „boing 777“, saopštila je da će obustaviti letove ka devet američkih destinacija od 19. januara, datuma koji je najavljen za uvođenje 5G bežične mreže u SAD. Letovi „Emirejtsa“ prema aerodromima u Njujorku "Džon Ficdžerald Kenedi", Los Anđelesu i Vašingtonu će se odvijati i dalje.

Dve velike japanske aviokompanije, „Ol Nipon ervejz“ i „Japan erlajns“, objavile su da će ograničiti letove „boingom 777“. Iz „Nipona“ su dodali da otkazuju ili menjaju tip aviona koji koriste na nekim letovima za SAD.

„Korejan erlajns“ je saopštio da je zamenio „Boingove“ avione „777“ i „747-8“ drugim modelima vazduhoplova na šest američkih putničkih i teretnih letova, tajvanski avioprevoznik „Čajna erlajns“ je najavio promenu rasporeda nekih letova, a hongkonški „Kataj Pacifik ervejz“ je izvestio da će koristiti različite tipove aviona ako bude potrebno.

Sve pomenute aviokompanije su u obrazloženjima navele da su odluke donele reagujući na „Boingovo“ obaveštenje da 5G signali mogu da ometu rad visinomera na modelu „777“.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike