Velika ulaganja u zaštitu životne sredine: Ministarka Vujović o zameni kotlova u toplanama, eko-vozilima, pošumljavanju

10.09.2023

11:11

0

Uz podršku ministarstva koje vodi za tri godine zamenjeno više od 3.000 ložišta u 30 mesta u Srbiji

Velika ulaganja u zaštitu životne sredine: Ministarka Vujović o zameni kotlova u toplanama, eko-vozilima, pošumljavanju
Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović istakla je da se puno ulaže u zaštitu životne sredine, između ostalog davanjem subvencija građanima koji prelaze na ekološki prihvatljivije energente, kupovinu eko-vozila, pošumljavanje. 

Ona je ocenila i da zbog politizacije teme u vezi sa iskopavanjem litijuma u Srbiji, nismo imali priliku da dobijemo relevantne podatke o tome kako bi to uticalo i na životnu sredinu i ukupan ekonomski napredak Srbije. Dodala je da je projekat "Jadar" obustavljen pre svega zbog nedovoljne informisanosti građana i nedostatka naučnih činjenica, a usled velikog pritiska dela javnosti, i to pre nego što je urađena studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

"Izradom studije dobili bismo mišljenje struke, što bi bilo od velike koristi da zaista sagledamo da li i kako možemo da iskoristimo litijum kao razvojnu šansu, istovremeno poštujući ekološke standarde", istakla je ona.

O subvencijama domaćinstvima

Govoreći o subvencijama domaćinstvima koja prelaze na ekološki prihvatljivije energente ministarka je navela da je uz podršku ministarstva koje vodi za tri godine zamenjeno više od 3.000 ložišta u 30 mesta u Srbiji. 

TANJUG/ MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROŠUL
 

 

"Paralelno sa uvođenjem subvencija za domaćinstva, uveli smo i meru podrške zamene kotlova u toplanama i drugim javnim ustanovama poput škola, vrtića. U istom periodu, uz podršku ministarstva, zamenjeno je oko 100 kotlova velikog kapaciteta koji koriste mazut ili ugalj kotlovima na ekološki prihvatljivije energente", istakla je Vujović.

Da vazduh bude čistiji

Dodala je da je nastavljeno i sa projektima pošumljavanja pa je od 2018. do 2023. godine pošumljeno oko 1.000 hektara u više od 60 gradova i opština u Srbiji, a pošto je i saobraćaj veliki zagađivač vazduha subvencionisana je nabavka električnih i hibridnih vozila, za šta je od 2020. ministarstvo obezbedilo skoro 600 miliona dinara za kupovinu više od 1.500 eko-vozila.

Kao veoma važan korak u borbi za čistiji vazduh ministarka je navela usvajanje strateškog dokumenta Programa zaštite vazduha u Srbiji za period 2022. do 2030. godine kojim je, uz dalje usklađivanje sa regulativom Evropske unije, usvojen set mera koje bi trebalo da doprinesu da vazduh u našoj zemlji bude čistiji.

Uklanjanje deponija

TANJUG/ MINISTARSTVO ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE/ JOVANA PEROVIĆ
 

 

Kada je reč o uklanjanju divljih deponija, Vujović je navela da će ovih dana biti ispunjen cilj resornog ministarstva za ovu godinu od 170 očišćenih deponija u 30 mesta u zemlji.

"Ovo je treća godina da ministarstvo odvaja sredstva u ove svrhe i tokom tri godine rezultat je oko 900 uklonjenih divljih deponija", rekla je ona.

Najavila je da uskoro počinje izgradnja modernog Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Eko-Tamnava" u selu Kalenić u opštini Ub, gde će se otpad tretirati na najsavremeniji način.

Realizacijom tog projekta stvoriće se preduslovi za čišćenje divljih i sanaciju nesanitarnih deponija kao i za propisno odlaganje otpada na teritoriji 15 lokalnih samouoprava, koje gravitiraju ka ovom centru.

TANJUG/ MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROŠUL
 

 

Ministarka je istakla da se problem nedostajuće kanalizacione mreže ubrzano rešava na nivou Vlade Srbije i da je Ministarstvo zaštite životne sredine obezbedilo 200 miliona evra iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope, a odvajaju se i sredstva iz evropskih IPA fondova kao i sopstvenog budžeta za projekte izgradnje kanalizacione mreže i postojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Prema njenim rečima, trenutno se gradi 100 km kanalizacione mreže, a velika sredstva u iznosu od 2,8 milijradi evra država je obezbedila i kroz projekat "Čista Srbija" koji se realizuje u saradnji sa kineskim partnerima a vodi ga Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike