Ministarka Vujović predstavila kampanju: "Ne pali strnjiku"

04.09.2023

13:34

0

Prošle godine zabeleženo čak 15.000 požara

Ministarka Vujović predstavila kampanju: "Ne pali strnjiku"
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) Jakup Beriš predstavili su danas kampanju od nacionalnog značaja pod nazivom "Ne pali strnjiku!".

- Izuzetno je važno da svi zajedno podignemo svest o značaju životne sredine - istakla je Vujović.

Ministarka se zahvalila Evropskoj uniji, Programu Ujedinjenih nacija za razvoj, ali i ministarstvima koja učestvuju u toj kampanji - Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Kroz Radnu grupu koju imamo na nivou vlade, zaključili smo da paljenje strnjike, odnosno žetvenih ostataka, znatno narušava životnu sredinu, a pre svega kvalitet vazduha - rekla je Vujović i dodala da se nada da će kampanja podizanja svesti, za koje je zaduženo Ministarstvo zaštite životne sredine, umnogome doprineti da se svest pojedinaca podigne na viši nivo.

Tanjug/Sava Radovanović
 

 

Podsetila je da je u prošloj godini zabeleženo 15.000 požara koji, prema njenim rečima, nisu narušili samo kvalitet vazduha, već i kvalitet zemljišta i biodiverziteta.

- Ono što je važno je da postoji kaznena politika za sve neodgovorne pojedince i da je paljenje žetvenih ostataka protivzakonito - rekla je Vujović i pozvala građane da se ponašaju u skladu sa tim.

Istakla je da se nada da će kampanja doprineti smanjenju požara i kazni kao i da će poljoprivrednici i drugi građani Srbije učiniti korak napred za sve buduće generacije.

Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u saradnji sa delegacijom EU u Srbiji i Programom UN za razvoj (UNDP) sprovode promotivnu kampanju "Ne pali strnjiku!".

Cilj kampanje je zaustavljanje štetne prakse paljenja biljnih ostataka na njivama nakon žetve, koji izazivaju požare koji dalje dovode do zagađenja vazduha, uništavaju okolinu i imovinu. Kampanjom će biti skrenuta pažnja na štetnost i kažnjivost takvog postupanja, kao i na savete kako da se žetveni ostaci zbrinu na način koji ne šteti životnoj sredini i ne ugrožava zdravlje i bezbednost ljudi.

Događaju povodom pokretanja kampanje "Ne pali strnjiku" prisustvovali su i pomoćnik ministra načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić, direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Branko Lakić i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike