Od srede "Bolja cena" na velikom broju proizvoda, dogovoreno s trgovcima

08.09.2023

13:40

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je niže cene za osnovne prehrambene proizvode u dogovoru sa proizvođačima i trgovcima

Od srede "Bolja cena" na velikom broju proizvoda, dogovoreno s trgovcima
Copyright Printscreen/Tanjug

Predstavnici najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji i Tomislav Momirović, ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu, seli su danas za pregovarački sto kako bi utvrdili nova pravila igre u trgovini.

Kako je i bilo predviđeno, javnosti se potom, u 13 časova, o svim važnim pitanjima, kao i o ovom dogovoru, obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Inače, Momirović i trgovci dogovarali su spuštanje cena određenih proizvoda. Konkretno,  na toj listi je 13 vrsta namirnica i robe široke potrošnje. Cilj je da se njihove cene svedu na dosta niži nivo, a na listi su, između ostalih, i mleko, jogurt, sir, krompir, pileće meso, salama u omotu, kafa, čokolada, hrana za bebe, dečije pelene... 

Vučić je rekao da se od srede u svim trgovinskim lancima u Srbiji pojavljuje nova oznaka "Bolja cena", pod kojom će biti veliki broj proizvoda široke potrošnje sa veoma sniženim cenama.

- To su neki od osnovnih proizvoda a, recimo, deterdžent za posuđe sa redovne cene od 126 dinara biće 69,9 dinara, što je ogromno pojeftinjenje. Špagete su 75 dinara, a biće 49,9 dinara. Mleko dugotrajno, redovna cena 109,9 a biće 95 dinara. Sok od jabuke 120 dinara, a biće 80 dinara. Krompir je 99 dinara, a biće 60 dinara, domaći začin je 70, a biće 50 dinara. Šampon za bebe 107,9 dinara, a biće 69,99 dinara, kafa "dobro" 100 grama 139,9 dinara, a biće 89,9 dinara"  - kazao je predsednik.

Vučić je rekao da je ministra trgovine Tomislava Momirovića molio da zajedničkim naporima sa proizvođačima i trgovcima pokušamo da uradimo određene stvari

- Zahvalan sam svima i priozvođačima i trgovcima i ministarstvu - rekao je Vučić.

Povodom polemika u javnosti o cenama, Vučić je rekao i da je možda istina da je nafta najskuplja kod nas, ali niko ne obraća pažnju da je struja najjeftinija.

- Ostaje nam da radimo na ugovorima o slobodnoj trgovini sa mnogim zemljama, ja sam mnogo zadovoljan. Ana (Brnavić) je danas u Koreji, to je veoma značajno. Razgovaramo sa Japancima od Bistrice do svega drugog - kazao je.

I ova akcija omogućena je zbog toga što je, kako je rekao predsednik povoljnije stanje u budžetu nego što smo planirali. Veće su i investicije, koje su trenutno na 2,75 milijarde evra a do kraja godine bi trebalo da budu veće od četire milijarde.

- Uspećemo da dođemo do većeg BDP od 2,5 posto na kraju godine, a javni dug neće preći 50 do 52 odsto - rekao je Vučić.

Predsednik je pozdravio i odluku Vlade da minimalna cena rada bude 402 evra u sledećoj godini.

Mali im povrat kapitala...

Inače, u nedavnim polemikama oko mogućnosti sniženja cena i trgovačkim maržama u Srbiji, trgovci su se žalili da su im marže zapravo male i da imaju mali povrat kapitala a to su potvrdili i iz Ministarstva trgovine.

Međutim, inflacija koja odbija da padne tempom koji je poželjan i očekivan, i pored mera Narodne banke Srbije i sve viših kamatnih stopa centralne banke i komercijalnih banaka, pa se Vlada odlučila i na ovu meru upliva na slobodno tržište.

Podsetimo, nedavno je i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila da nekoliko trgovinskih članaca diktira uslove pod kojima će neko proizvoditi. Oni imaju veću pregovaračku moć i koriste je da bi povećali maržu više nego što zahteva pokriće troškova, a to na kraju povećava i cene.

- Inflacija je gubitak za sve nas, a NBS plaća najveću cenu. Marže u trgovini su značajno porasle i odmažu vraćanju inflacije u granice cilja – rekla je ona.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike