„Ukinuta“ ekologija, jeftinije gorivo: U Sloveniji niže cene dizela

24.06.2022

12:03

0

Na većini benzinskih pumpi na autoputevima u Sloveniji od danas je snižena cena dizela nakon reakcije Vlade

„Ukinuta“ ekologija, jeftinije gorivo: U Sloveniji niže cene dizela
Pexels

Vlada Slovenije je gorivo pojeftinila na autoputevima, gde se cene formiraju lsobodno, time što je ukinula dve ekološke takse.

Cilj je da se cena dizela na autoputevima, gde je premašila dva evra po litru, spusti na nivo od 1,848 evra, koliko iznosi na benzinskim pumpama van autoputeva, prenosi agencija STA.

Ova mera će trajati najviše mesec-dva, rekao je ministar za infrastrukturu Bojan Kumer. U tom periodu, kako je objasnio, država neće naplaćivati taksu za energetsku efikasnost niti naknadu za podršku proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora.

Slovenačka vlada je ranije ukinula te dve naknade i još jednu - na emisiju CO2, maloprodavcima izvan mreže autoputeva, gde su marže ograničene.

Nova niža cena dizela na pumpama na autoputevima važi za sva vozila, a ne samo za preduzeća koja se bave prevozom ili za domaće potrošače.

Spremaju se mere za javni prevoz

Kumer je naveo da Vlada sada namerava da preduzme mere za javni prevoz putnika od 1. jula, te da se razgovori o tome još uvek vode.

Očekuje se i preduzimanje mera za poljoprivrednike i prehrambeni sektor, nakon čega će uslediti mere za borbu protiv rasta cena prirodnog gasa i struje.

Ministar je potvrdio da Vlada razmatra regulisanje cena za domaćinstva, za ugrožene grupe i mala i srednja preduzeća.

- Ne možemo da vratimo cene na nivo pre nego što su počele naglo da rastu, ali možemo da ih bar ograničimo na nivo koji je podnošljiv za stanovništvo - rekao je Kumer, prenosi STA.

Vlada Slovenije je ukinula regulaciju maksimalne cene goriva, zbog nagomilanih nadoknada koje bi morala da plati nafntim kompanijama, pa se od sredine meseca cene goriva na pumpama uz autoput formiraju slobodno prema ceni nafte i derivata na tržištu, dok su one u naseljima za nekih dvadesetak odsto niže zbog regulisanja trgovačke marže.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi