Prekinuti pregovori o minimalcu: SSSS insistira na povećanju za 2023.

25.08.2023

14:01

0

Autor: 24sedam

Samostalni sindikat održao reč i prekinuo progovore jer poslodavci i Vlada odbijaju da razgovaraju o povećanju minimalne zarade za 2023. godinu

Prekinuti pregovori o minimalcu: SSSS insistira na povećanju za 2023.
minimalac (2) - Copyright 24sedam/Profimedia

Pregovori o usklađivanju minimalne zarade prekinuti su nakon samo dva sastanka, jer su stavovi sindikata s jedne i poslodavaca i Vlade sa druge strane čak udaljeniji nego inače.

Kao što je i najavio, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) je nakon današnjeg sastanka pregovaračkih timova reprezentativnih sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije, obustavio svoje dalje učešće u razgovorima.

Pregovori su prekinuti jer nije ispunjen zahtev tog sindikata da se prvo završe razgovori o korekciji minimalne zarade za ovu godinu, koji su prekinuti u maju, pa tek onda o novoj ceni minimalca za 2024. godinu, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo za ovaj sastanak nije odgovorilo u pisanoj formi na zahteva za ovogodišnjim povećanjem, već je samo predložilo povećanje za 2024. godinu. Minimalac bi od 1. januara trebalo da bude 47.154 dinara, odnosno veći za 17,8 odsto u odnosu na aktuelni.

Predstavnici Ministarstva finansija su predložili i da se poveća neoporezivi deo zarade, sa 21.000 na 25.000 dinara, kao ustupak poslovicama zbog povećanja minimalne zarade.

"Nije zakonska obaveza"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče da država ima cilj da minimalne zarade budu izjednačene sa minimalnom potrošačkom korpom, ali...

- Mi smo se dogovorili da izjednačimo minimalne zarade i potrošačku korpu ali to nigde ne stoji i nije zakonska obaveza - kazao minitar.

Predstavnici SSSS insistiraju na povećanju minimalca za ovu godinu kao i da se ispuni dogovor sve tri strane u okviru Socijalno-ekonomskog saveta (SES) iz 2018. godine (za 2020.) da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

- Kada se poveća minimalna zarada za ovu godinu, što je bilo i obećanje ministra finansija Siniše Malog, SSSS će početi pregovore o povećanju minimalne zarade za iduću godinu – saopšteno je iz sindikata.

Rešenje ovog pitanje, kao i nastavak pregovora, ipak je moguć, ističu iz SSSS, ako bude dobre volje na kolegijumu Socijalnog ekonomskog saveta u utorak, 29. avgusta, koji bi trebalo da se održi u prostorijama SSSS i gde bi trebalo da bude i ministar finansija Siniša Mali.

Što se tiče povećanja minimalca za 2024. godinu, iz SSSS su za 24sedam istakli da i tu nema mnogo mesta razgovor, jer je već najavljeno da će ta garantovana zarada biti "400 evra".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike