Hoće li SAD uspeti da budu i druga ekonomija 2050?

24.08.2023

09:46

0

Autor: 24sedam

Za četvrt veka mapa najvećih svetskih ekonomija će izgledati umnogome drugačija nego danas

Hoće li SAD uspeti da budu i druga ekonomija 2050?
Ekonomske velesile: Kina, Indija i SAD - Copyright Pixabay

Pet najvećih svetskih ekonomija će u 2050. godini biti: Kina, SAD, Indija, Indonezija, pa Nemačka, navodi se u izveštaju investicione banke „Goldman Saks“.

Do 2075. godine, Kina, SAD i Indija će verovatno i ostati tri najveće svetske privrede, ali je veliko pitanje da li će SAD uspeti da zadrže i drugu poziciju dok onu prvu, koju su držali od Drugog svetskog rata, ne mogu ni u snu.

Najveća pretnja SAD više nije Kina, nego Indija koja je prema izveštaju, između 2000. i 2022. skočila na listi najvećih za osam mesta. Postala je, trenutno, peta najveća ekonomija, nadmašivši evropske uzdanice Veliku Britaniju i Francusku, prenosi "Nova ekonomija".

Favorit iz senke - Indonezija

Do 2050, veruju u „Goldman Saksu“ veruje se da će se težište globalnog BDP-a još više pomeriti ka Aziji.

Naime, Indonezija će postati četvrta najveća ekonomija do 2050. godine, do kada se projektuje da će prestići Brazil i Rusiju. Indonezija je najveća arhipelaška država na svetu i trenutno ima četvrtu najveću populaciju – 277 miliona stanovnika.

Projekcija banke je da će se do 2075. godine Nigerija, Pakistan i Egipat probiti u prvih deset privreda na svetu.

Glavni faktor u ovim procenama je brz rast stanovništva, koji bi trebalo da rezultira ogromnom radnom snagom u sve tri zemlje.

U međuvremenu, evropske ekonomije će nastaviti da padaju dalje na rang listi. Nemačka, koja je nekada bila treća po veličini svetska ekonomija, biće na devetom mestu, iza Brazila.

Takođe treba napomenuti da se očekuje da će Kina, Indija i SAD do 2075. godine imati sličan BDP, što sugeriše donekle izjednačenu ekonomsku moć.

BONUIS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike