Brže do mora: Kada ćemo videti nastavak auto-puta kroz Crnu Goru

25.07.2022

07:43

0

Autor: 24sedam

Gradnja druge deonice auto-puta od Mateševa do Andrijevice koštaće 500 miliona evra

Brže do mora: Kada ćemo videti nastavak auto-puta kroz Crnu Goru
autoput Crna Gora 1 - Copyright Profimedia

Druga deonica auto-puta od Bara do Boljara (Bar - Beograd), ona od Mateševa do Andrijevice, najranije bi mogla da počne da se gradi za dve godine, javljaju iz Crne Gore.

Po sadašnjim projekcijama koštala bi više od 500 miliona evra, kazao je Televiziji Vijesti direktor Direktorata za puteve u Ministarstvu kapitalnih investicija Miroslav Mašić.

Evropska unija (EU) spremna je da pokloni 200 miliona evra, dok bi ostatak mogao da se obezbedi iz kredita i iz budžeta.

Na auto-putu Bar – Boljare, prioritetna deonica Smokovac - Mataševo (Podgorica - Kolašin) otvorena je 13. jula. Taj 41 kilometar auto-puta ne znači mnogo ako se ne krene dalje u završetak projekta, koji je dosad koštao milijardu evra

Vlada Crne Gore je 2018. počela izradu tehničke dokumentacije za izgradnju naredne dve deonice, kaže Mašić. To su deonica Mateševo - Andrijevica i obilaznica oko Podgorice.
Mašić očekuje da će idejni projekti i elaborati biti gotovi „već krajem ove godine“, nakon čega će početi izrada glavnog projekta.

Najteže odrađeno

Druga deonica je duga 23,5 kilometra i manje je zahtevna u odnosu na izgrađenu deonicu od Smokovca do Mateševa jer ima manji broj građevinskih objekata (motova i tunela).

Mašić kaže da će tek glavni projekat dati pravu procenu vrednosti radova na osnovu cena koje tada budu važile, ali da je izgledno da će cena nove deonice biti viša od 500 miliona evra.

Dobra vest je što EU želi da potpuno finansira izradu projektne dokumentacije za drugu deonicu.

Turisti, ali i domaći vozači, izgradnju preostalih deonica vide kao nužnost, ali nisu optimisti po pitanju rokova, kaže crnogorska televizija.

Ministarstvo finansija je u sredu uplatilo kineskoj Eksim banci treću ratu kredita za prvu deonicu auto-puta od 40,62 miliona dolara. U evrima, ova rata je iznosila 31,27 miliona, što predstavlja uštedu od 8,56 miliona evra zbog hedžing aranžmana koji je Crna Gora zaključila prošle godine, prenosi Investitor.me.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike