BASF se rešio Rusa: Amerikancima dugoročan ugovor za LNG

23.08.2023

10:41

0

Autor: 24sedam

Nemački hemijski gigant sklopio dugoročan ugovor sa najvećim američkim snabdevačem tečnog prirodnog gasa (LNG)

BASF se rešio Rusa: Amerikancima dugoročan ugovor za LNG
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nemačka hemijska grupa BASF ušla je u grupu velikih igrača koji su se obezbedili gasom za naredni period, a da to nije tradicionalno ruski gas koji su do izbijanja rata u Ukrajini po pravilu koristile firme iz EU.

Prema ugovoru, BASF će od sredine 2026. do 2043. godine kupovati 800.000 tona tona LNG (TPG) godišnje od kompanije „Šenijer enerdži“ (Cheniere Energy), najvećeg američkog proizvođača ove vrste goriva, prenosi Biznis.rs pisanje „Fajnenšel tajms“.

- Uspostavljanjem sopstvenog namenskog lanca snabdevanja gasom sa „Šenijer“, mi diverzifikujemo naš portfelj energije i sirovina u vreme kritičnih promena na evropskom tržištu gasa. Ovaj ugovor obezbediće pouzdano snabdevanje prirodnim gasom po konkurentnim uslovima - saopštila je nemačka kompanija.

Nemačka kompanija zatvorila je ranije ove godine nekoliko svojih fabrika zbog visokih troškova energije i najavila da će investirati izvan Evrope, što je izazvalo zabrinutost zbog deindustrijalizacije Starog kontinenta.

Analitičari ocenjuju da su ti strahovi bili preterani i da je reč o reorganizaciji, a ne deindustrijalizaciji.

Nemačka, kao najveća evropska privreda, koja je decenijama gradila industrijski sektor koji se oslanjao na jeftin ruski gas, bila je posebno ranjiva na smanjenje i prekid snabdevanja iz Rusije nakon uvođenja sankcija EU zbog oružanog napada na Ukrajinu.

Borba da se pronađe zamena za ruski gas dovela je do toga da Nemačka počne da uvozi LNG krajem prošle godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Biznis.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike