Neće biti ruskog gasa za Evropu: Gasprom prekida tok preko Ukrajine?

22.06.2023

09:03

0

Rusija bi mogla da zatvori jednu od poslednjih arterija za transport ruskog gasa u Evropu do kraja sledeće godine

Neće biti ruskog gasa za Evropu: Gasprom prekida tok preko Ukrajine?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ugovor o transportu gasa Rusije i Ukrajine ističe ugovor krajem sledeće godine i ukoliko se ne obnovi Ukrajina, a posledično možda i Evropa, ostaje bez ruskog plavog energenta, izveštava „Fajnenšel tajmsa“.

Šanse da Kijev i Moskva pristanu na obnovu petogodišnjeg ugovora o tranzitu koji je prvi put potpisan 2019. su male, iako ruta kroz Ukrajinu čini skoro pet odsto ukupnog evropskog uvoza gasa, objavio je danas list.

Ukrajinski ministar energetike, Germano Galuščenko, rekao je za „FT“ da ne vidi mogućnost da Kijev ponovo pregovara o sporazumu sa Moskvom nakon prošlogodišnje invazije.

- Zaista ne mogu da zamislim kako bi to moglo biti bilateralno - naveo je Galuščenko dodajući da se Ukrajina sprema za smanjenje snabdevanja.

Cene gasa u Evropi porasle su prošle godine zbog „Gaspromove“ pretnje da će prekinuti dotok u Moldaviju, pošto je ruta snabdevanja, koja ide preko Ukrajine, poslednji funkcionalni ruski gasni koridor ka Evropi. Gasovod Severni tok 1 je oštećen u terorističkom napadu nepoznatih izvršilaca a Severni tok 2 nije dobio dozvolu  za rad Nemačke i EU.

Evropska unija je prošle godine uložila velika sredstva u uvoz LNG-a, prevashodno iz SAD, i usvojila regulativu za povećanje skladištenja kako bi se otklonila nestašica nakon što su se isporuke ruskog gasa Evropi smanjile nakon ruskog napada na Ukrajinu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike