Milijarde u tehnologiju: Anjeli kupili 15 osto Filipsa

14.08.2023

12:29

0

Čuvena italijanska porodicaindustrijalaca, čiji su Fijat, Ferari i Juventus, uložila je veliki novac u holandsku tehnološku kompanju

Milijarde u tehnologiju: Anjeli kupili 15 osto Filipsa
Ilustracija - Copyright AP Photo/Carlos Osorio

Holding kompanija „Eksor“ (Exor), formalno holandska ali  u vlasništvu imućne italijanske porodice Anjeli, osnivača i najvećeg pojedinačnog vlasnika „Fijata“, preuzela je 15 odsto akcija takođe druge čuvene holandske kompanije „Filips“.

Po navodima iz „Filipsa“, „Eksor“ je kupio akcije za 2,6 milijardi evra.

- Ovo ulaganje u potpunosti podržava „Filipsovo“ vođstvo, strategiju i potencijal stvaranja vrednosti te „Eksoru“ omogućava da imenuje jednog člana u Nadzorni odbor - stoji u saopštenju holandske firme.

„Eksor“ nakon ove kupovine kaže da „nema kratkoročne planove za dalje povećanje udela“, ali prema uslovima sporazuma, svoj udeo može da povećati na 20 odsto.

Izvršni direktor „Eksora“ i naslednik obitelji „Anjeli“, Džon Elkan, rekao je da je „Filipsov“ fokus na zdravstvenu negu, kao i na tehnologiju, u skladu s predanošću „Eksora“.

„Eksor“ ima značajne udele u grupacijama kao što su „Stelantis“ (Fijat-Krasler-Sitroen-Pežo-Opel...), „Ferari“ i „Iveko“, ali i u italijanskom fudbalskom klubu „Juventus“ iz Torina.

Spas za "Filips"

"Filips" se od nekadašnjeg giganta potrošačke elektornike i malih kućnih i kuhinjskih aparata transformisao u tehnološku kompaniju sa naglaskom na zdravstvenu negu.

Screenshot: Google Finance
Skok akcija Filpsa nakon ulazska Anjelijievih u vlasništvo

 

Finansijski ekspert Gerben Everts navodi da će akcionari Filipsa biti zadovoljni, jer će ovaj potez vratiti mir u tu firmu, misleći na probleme koji su postojali sa proizvodnjom uređaja za apneju, što je kratkotrajni prekid disanja u snu koji traje do 10 sekundi, a koji su zbog tehničkog propusta doneli kompaniji velke finansijske i pravne probleme.

U nekim od "Filipsovih" uređaja, zbog komadića pene koji su mogli da uđu u pluća korisnika,  uređaji su morali da budu povučeni a useldilo je i 500 tužbi protiv firme samo u SAD.

Izvršni direktor Filipsa, Roi Jakobs, koji je preuzeo dužnost prošle jeseni, najavio je veliki krug otpuštanja zbog loših rezultata. Kompanija Ekor je navela da je impresionirana strategijom koju je razvio Jakobs i njegovim pristupom da pomogne Filipsu da se oporavi. Posle nekoliko razgovora sa vrhom holandske firme, Ekor je odlučio da postane deoničar.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike