Vesić: Građevinarstvo se oporavilo u julu

11.08.2023

11:06

0

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da su u julu u Srbiji izdate 2.682 građevinske dozvole

Vesić: Građevinarstvo se oporavilo u julu
Goran Vesić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

U prvom mesecu druge polovine godine u Srbiji je izdato 2.682 građevinske dozvole i to je za 13,16 odsto više nego u istom mesecu prošle godine, kažu iz Ministarstva građevinarstva.

- Predračunska vrednost svih građevinskih radova u julu 2023. iznosi 95.95 milijardi dinara (oko 819 miliona evra), što je za 2,24 odsto više u odnosu na mesec jul 2022. godine – kaže ministar Goran Vesić.

On je dodao da je julska predračunska vrednost građevinskih radova daleko najveća u 2023. godini ako se posmatra po mesecima, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Vesić je istakao da broj aktivnih gradilišta beleži konstantan porast.

- Broj aktivnih gradilišta u Republici Srbiji iznosio je na kraju jula 2023. godine 128.387 gradilišta, dok je na kraju 2022. godine u našoj zemlji bilo 117.609 gradilišta - rekao je ministar.

Vesić je ukazao da ovi podaci pokazuju da je građevinska industrija pozitivno reagovala na izmene Zakona o planiranju i izgradnji, naglasivši da je predlog ovog zakona upućen u Narodnu skupštinu u maju ove godine.

- Čitajući predlog zakona, investitori, građevinske kompanije i banke, mogle su da se uvere u napore koje država ulaže u izgradnju povoljnog ambijenta za razvoj građevinskog sektora koji je najveći generator radnih mesta i rasta BDP. To im je ulilo dodatnu sigurnost i uticalo na oporavak građevinske industrije koji smo zabeležili u julu ove godine - naveo je Vesić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike