Šta se dešava sa inflacijom u Americi? Najavljen rast kamatnih stopa, ali to nije sve

08.08.2023

21:23

0

Autor: Lj. S.

Bouman je upozorila da je moguće da će biti potrebno višestruko povećanje stope kako bi se inflacija vratila na zdrav nivo

Šta se dešava sa inflacijom u Americi? Najavljen rast kamatnih stopa, ali to nije sve
Njujork - Copyright pixabay/alessandrodandrea

Visoka zvaničnica Federalnih rezervi Mišel Bouman smatra da je sve manje izgleda na Vol stritu da bi centralna banka mogla uskoro da završi sa podizanjem kamatnih stopa.

Tokom nekoliko govora u subotu i ponedeljak, Bouman je upozorila da je moguće da će biti potrebno višestruko povećanje stope kako bi se inflacija vratila na zdrav nivo.

- Postigli smo napredak u smanjenju inflacije tokom protekle godine, ali je ona i dalje znatno iznad" cilja Federalnih rezervi od 2 odsto - rekla je Bouman u ponedeljak.

24sedam/Profimedia
 

Bouman, jedna od članica komiteta Federalnih rezervi za određivanje stopa, istakla je da je tržište rada "i dalje tesno, sa slobodnim radnim mestima koja i dalje daleko premašuju broj raspoloživih radnika".

- S obzirom na ova dešavanja, podržala sam podizanje stope federalnih sredstava na našem julskom sastanku i očekujem da će verovatno biti potrebna dodatna povećanja da bi se inflacija smanjila do cilja Saveznog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) - rekla je Bouman.

Zvaničnica je iznela slične komentare u govoru u subotu u Kolorado Springsu.

Nasuprot tome, mnogi investitori i neki vodeći ekonomisti predviđaju da će Federalne rezerve povećati kamatne stope samo još jednom, ili možda nijednom.

Nakon izveštaja o poslovima u objavljenom u petak - koji je pokazao da zapošljavanja u julu nije bilo ni previše, ali ni premalo - ekonomisti Goldman Saksa napisali su u belešci klijentima da i dalje očekuju da će Federalne rezerve "odlučiti da konačno povećanje nije potrebno" zbog smanjenja inflacije.

- Očekujemo da će pad inflacije više nego nadmašiti stagnaciju koja je zabeležena sredinom godine - napisali su u petak ekonomisti Goldman Saksa.

Na tržištu fjučersa je šansa od 71 odsto da će na kraju godine kamatne stope biti tamo gde su danas ili niže, prema FedWatch Tool-u CME grupe.

Investitori određuju cene sa 26 odsto šanse za povećanje stope za jednu četvrtinu do kraja godine i samo 2,5 odsto šanse za višestruko povećanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike