Sankcije Rusiji koštale evropske firme 100 milijardi evra

07.08.2023

09:59

0

Najveće evropske kompanije na velikom gubitku od februara 2022. godine zbog prodaje, zatvaranja ili smanjenja svog biznisa u Rusiji

Sankcije Rusiji koštale evropske firme 100 milijardi evra
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije - Copyright Profimedia

Sankcije Zapada, koje su zbog napada na Ukrajinu uvedene Rusiji, naveliko koštaju evropske kompanije. Prema listu „Fajnenšel tajms“ (FT), iz godišnjih izveštaja 600 evropskih kompanija i njihovih finansijskih izveštaja za 2023. proizilazi da je 176 firmi zabežilo obezvređenje svoje imovine i dodatne troškove zbog promene poslovanja u Rusiji.

U ovaj proračun nisu uračunati indirektni troškovi kao što su poskupljenje energenata i robe.
Najveći gubici su koncentrisani u nekoliko sektora kao što su energetika, auto-industrija i finansijski sektor.

Tri kompanije u energentskom sektoru - BP, „Šel“ i „Total eneržis“ -saopštile su da ih povlačenje iz Rusije košta oko 40,6 milijardi evra, ali FT navodi da su ti gubici nadoknađeni rastom profita zbog rasta cena nafte i gasa.

Gubici evropske auto-industrije iznose 13,6 milijardi evra, dok je finansijski sektor - banke, osiguravajuća društva, investicione kompanije - izgubio 17,5 milijardi evra zbog odlaska iz Rusije.

Gledano po zemljama, najviše su izgubile kompanije iz Nemačke, Francuske i Velike Britanije.
Više od 50 odsto od ukupno 1.871 evropske kompanije koje su pre rata poslovale u Rusiji je i dalje aktivno u toj zemlji, navela je Kijevska ekonomska škola.

U Rusiji, u smanjenom obimi i „lokalno“ i dalje posluju banke - italijanska „Unikredit“ i austrijska „Rajfajzen“, kao i proizvođači hrane - švajcarski „Nestle“ i britanski „Unilever“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike