Rusi se osvešćuju: „Pobeda nad sankcijama“ došla na naplatu

06.07.2023

11:30

0

Kurs rublje u odnosu na evro i dolar počeo je da slabi od početka prošle nedelje, a razlog je rupa u budžetu

Rusi se osvešćuju: „Pobeda nad sankcijama“ došla na naplatu
rublja profimedia-0152368518 - Copyright Profimedia

Evro se danas prodaje za više od 102 rublje, prvi put od 28. marta 2022. godine i to je posledica novog talasa pada ruske valute u odnosu na zapadne parnjake usled „promenjenih ekonomskih okolnosti“.

Evropska valuta je 1. juna vredela 86,6 rubalja, a američki dolar 71,8 rubalja, prenosi „Komersant“. Danas se američki dolar prodaje za više od 93 rublje.

Printscreen/Google
Rublja prema evru u poslednjih pet godina

 

Šefica centralne Banke Rusije (BR) Elvira Nabjulina izjavila je da je slabljenje ruske valute uzrokovano promenama dinamike spoljnotrgovinske razmene, kao i rastućim budžetskim deficitom.

Nabjulina je napomenula da će BR uzeti u obzir ovu situaciju prilikom odlučivanja o referentnoj kamatnoj stopi 21. jula, koja se sada nalazi na nivou od 7,5 odsto.

- Mnogi su prošlogodišnje jačanje kursa rublje doživljavali kao pobedu nad okolnostima (sankcijama Zapada), ali moramo da priznamo je to ipak rezultat naglog povećanja izvoza i smanjenja uvoza - rekla je Nabjulina na Finansijskom kongresu Banke Rusije.

Ona smatra da plivajući kurs rublje prednost koji omogućava ruskoj privredi "da lakše apsorbuje spoljne šokove i promene". Nabjulina je takođe demantovala informaciju da je Vlada Rusije namerno oslabila rublju zbog interesa budžeta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike