„Epl“ zaradio oko 82 milijarde dolara: Pada prihod od ajfona, ali raste od oblaka

04.08.2023

10:09

0

Kompanija „Epl“ je objavila rezultat za treći fiskalni kvartal od aprila do juna

„Epl“ zaradio oko 82 milijarde dolara: Pada prihod od ajfona, ali raste od oblaka
Ilustracija - Copyright 24sedam/M. Sh

Prihodi američke tehnološke kompanije „Epl“ međugodišnje su pali jedan odsto, na 81,8 milijardi dolara. Pad se beleži, pre svega, zbog nešto lošije prodaje ajfona, mek računara i ajpeda, ali je zabeležen i rast u sektoru usluga.

Uprkos tome, čist profit „Epla“ je međugodišnje porastao za 2,3 odsto jer je broj pretplatnika na digitalne usluge kao što je aj-klaud (iCloud) porastao za 150 miliona u poslednjih 12 meseci.

Zarada po akciji „Epla“ je međugodišnje porasla za pet odsto, na 1,26 dolara po akciji, kako se navodi na sajtu ove kompanije.

Screenshot: Google Finance
Vrednost akcija „Epla“ u poslednjih pet godina

 

- Srećni smo što možemo da obavestimo javnost da smo u ovom kvartalu zabeležili rekordan prihod u sektoru usluga. Imamo preko milijardu pretplatnika, što je podstaklo ovaj rast - saopštio je šef „Epla“ Tim Kuk.

On je istakao i dobru prodaju ajfona na tržištima u razvoju, međutim, globalni rezultati prodaje ajfona nisu tako sjajni, pošto je prihod od njihove prodaje godišnje pao za 2,4 odsto, piše „Ekonomist“.

Ovaj segment je veoma važan za kompaniju jer prihodi od prodaje ajfona predstavljaju skoro polovinu prihoda američkog tehnološkog giganta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike