Obnovljeni letovi nakon 13 godina: Britiš ervejz će ponovo spajati Beograd i London

03.08.2023

10:16

0

Britanski avio-prevoznik će od oktobra/novembra ponovo uspostaviti liniju između glavnog grada Srbije i Londona

Obnovljeni letovi nakon 13 godina: Britiš ervejz će ponovo spajati Beograd i London
Britiš ervejz - Copyright AP Photo/Frank Augstein, File

Britiš ervejz (British Airways) će ove zimske sezone obnoviti saobraćaj između londonskog Hitroua i beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", posle trinaest godina pauze.

Britanski avio-prevoznik će 31. oktobra pokrenuti letove između dva glavna grada sa tri nedeljne linije, svakog utorka, petka i nedelje, a putnici će se voziti u letelici Erbasa A320.

Avio-kompanija će se tako, prema pisanju sajta exyuaviation.com, direktno takmičiti sa Er Srbijom na ruti koja ima dnevnu rotaciju, kao i indirektno sa Viz erom.

Mađarski nisko-budžetni prevoznik, inače, saobraća između Beograda i aerodroma Luton u Londonu, i održavaće pet nedeljnih letova između dva grada ove zime, prenosi Telegraf Biznis.

Britiš ervejz će, uz Katar ervejz, postati tek drugi avio-prevoznik koji je član Oneworld alijanse, a koji će opsluživati Beograd. Britanska kompanija je poslednji put letela za Beograd u novembru 2010. Tada su putnici redovno leteli u avionima tipa A319 i A320.

Međutim, britanski avio-prevoznik je tom prilikom rekao da su letovi postali neprofitabilni, usred donošenja širih mera za smanjenje troškova, a nakon što je svetska finansijska kriza pogodila sektor vazduhoplovstva.

Britiš ervejz se, takođe, suočio sa jakom konkurencijom - uz tadašnji JAT i Viz er.

U periodu januar-maj 2023, Er Srbija je prevezla 28.981 putnika na letovima između Beograda i londonskog Hitroua. Sa druge strane, Viz er je u tom periodu između srpske prestonice i Lutona prevezao 39.974 putnika.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike