Država Švedska gubi monopol na alkohol

07.07.2023

11:57

0

Vrhovni sud Švedske presudio je da privatni onlajn trgovac ima pravo da prodaje alkoholna pića direktno kupcima

Država Švedska gubi monopol na alkohol
Vino - Copyright Pixabay

Vrhovni sud u Švedskoj je danas presudio da danski onlajn prodavac vina „Vajnfajnder“ ima pravo da proizvode prodaje direktno švedskim domaćinstvima i firmama.

Ova odluka bi mogla da ospori višedecenijski švedski državni monopol na maloprodaju alkohola, koji je na snazi od 1955. godine, prenosi Rojters.

- U ovom slučaju, trgovina ne predstavlja kršenje zakona o alkoholu, već moramo da na nju gledamo kao na dozvoljen oblik privatnog uvoza - navodi se u obrazloženju odluke Vrhovnog suda Švedske.

„Sistembolaget“, švedska državna kompanija za alkohol, prethodno je tužila dansku firmu „Vajnfajnder“ i njenu švedsku matičnu kompaniju, tražeći da im sud zabrani da prodaju i isporučuju alkohol švedskim kupcima.

„Sistembolaget“ je dobio ovaj slučaj pred sudom niže instance, ali Vrhovni sud je oborio prvobitnu presudu, a njegova odluka se ne može poništiti.

Švedska ima veoma restriktivnu politiku po pitanju alkohola, koji se prodaje u samo 450 prodavnica „Sistembolageta“ širom zemlje.

Radno vreme ovih prodavnica je ograničeno, a reklamiranje alkoholnih pića je uglavnom zabranjeno.
Zbog ovakve politike popularne su alkoholne ture u okolne zemlje a mnogi Šveđani vikend provedu i na trajektima, samo da bi mogli da slobodno i jeftinije uživaju u vinu i „žestini“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike