Koktel s rakijom?! Naravno, jer „Rakija spaja ljude“, pokazano u Beogradu (FOTO/VIDEO)

11.03.2023

20:20

0

Da je sve moguće kada vrhunska rakija spaja ljude, pa i to da postoje kokteli s dunjevačom, vidi se ovog vikenda u Beogradu na "Belgrade Bar Show"

Koktel s rakijom?! Naravno, jer „Rakija spaja ljude“, pokazano u Beogradu (FOTO/VIDEO)
Belgrade Bar Show - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Srpska rakija, kada je vrhunska kakva bi moralo da bude, je posebna u svakom pogledu. Toliko posebna da ne samo da može da ide i u koktele, barabar sa drugim izvikanim sastojcima iz sveta, nego da okupi ljubitelje i profesionalce iz Srbije i regiona na takmičenju u spravljanju istih.

Upravo to takmičenje se, uz još neke događaje zajedničkog naziva "Rakia connecting people", odigrava ovog vikenda u Beogradu na drugom "Belgrade Bar Show – Spirit edition" u „Beogradskoj destileriji“ na Dorćolu.

Zašto su se tu okupili barski profesionalci, ljubitelji kvalitetnih destilata i hedonisti generalno, 24sedam je na poprištu događaja razgovarao sa jednim od organizatora događaja Brankom Nešićem.

- Imam dva dana jako zanimljivog programa, od takmičenja u spravljanju koktela sa rakijom od dunje, u kome učestvuje 16 takmičara sa teritorije nekadašnje Jugoslavije i Bugarske, do predavanja i radionica, naravno uz degustacije.   – kaže za 24sedam Branko Nešić, vlasnik „Beogradske destilerije“ i „Rakia bara“.

Samo takmičenje nije samo „revijalnog karaktera“ jer će pobednik imati priliku da flašira svoj koktel, kao što je to prošle godine imao pobednik koktela sa šljivovicom, miksolog Zoran Budimirović. Ove godine, na redu je dunja.

- Dunja iz razloga jer smo, naravnom počeli lani sa šljivovicom. Sledeće godine će biti možda „kajsija“, pa tako redom. Gledali smo da predstavimo autentične ukuse ovog podneblja a staviti rakiju u koktel je neuobičajeno i veoma zanimljivo stancima koji su rakiju već probali u drugim prilikama. Rakija je sama po sebi dominanta pa je problematična za koktel ali ja sam ponosan kako naši mladi bartenderi uspevaju da naprave vrhunske koktele sa rakijom – kaže nam Nešić.

Rakija spaja ali džin okrepljuje

Na ovogodišnjem izdanju Belgrade Bar Show, videli smo i brojne izlagače sa jednim pomalo zaboravljenim pićem kod nas – džinom. Ko to pije i kakvog je kvaliteta u odnosu na neke brendove poznate sa polica prodavnica pitali smo Tijanu Faćol, iz subotičke destilerije koja pravi „ginfinity“.

- Džin je jako alkoholno piće sa biljem koje se polako vraća iz zaborava jer ima dugu tradiciju kod nas. Sada  ga uglavnom znaju kao sastojak koktela „džin-tonik“ i letnje piće ali to ne mora da bude tako. Što se kvaliteta tiče, mi smo svi ovde mali proizvođači iz kraft destilerija i sa našim kvalitetom industrijski ne može da se poredi. To, kada svaka biljka, a ima ih više nego u fabričkom džinu, prođe kroz ruke onog koji pravi piće, ne može da se meri ni sa čim masovno proizvedenim – kaže Tijana Faćol.

Od teorije do prakse: Predavanje, radionica, degustacija

Prošle godine festival je bio posvećen najpoznatijim koktel barovima a „team“ ovogodišnjeg izdanja su domaći i uvozni brendovima jakih alkoholnih pića.

Uz današnje takmičenje u pripremi koktela sa „Branko“ rakijom od dunje, na kome je učestvovalo 14 takmičara iz Srbije i regiona, događaj objedinjuje i sutrašnju stručnu prezentaciju i degustaciju proizvoda, predavanje Mišela Posavca i stručnu radionicu za bartendere koji organizuje bar „Lenja Buba“, ali i provod uz poznate beogradske DJ-eve.

Posetioci imaju priliku da degustiraju više desetina kvalitetnih pića od rakija, preko viskija do kraft džina, prezentaciji nove generacije bitera

Cena dnevne ulaznice je 1500 din i uključuje degustaciju svih izloženih proizvoda, kafu i vodu, kao i prisustvo takmičenju i radionicama.

Organizator festivala je Udruženje „Najjači Ukusi Srbije“, autor „Beogradskog Noćnog Marketa“, „Beogradskog festivala kafe“ i „Rakija Festa“

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike