U Švedskoj pokrenuta istraga zbog visokih cena: Zabrinuti zbog marži i oligopola

29.06.2023

07:15

0

Rezultate objavio regulator za zaštitu tržišnog nadmetanja

U Švedskoj pokrenuta istraga zbog visokih cena: Zabrinuti zbog marži i oligopola
Ilustracija - Copyright Pexels

Istraga, sprovedena u maloprodaji i veleprodaji hrane u Švedskoj, razotkrila je "zabrinjavajuće" znakove u zaradi trgovaca, objavio je regulator za zaštitu tržišnog nadmetanja, dodavši da nadalje analizira vezu sa - navodnim - visokim troškovima.

- Primećujemo određene razloge za zabrinutost u razvoju marži u maloprodaji i veleprodaji - rekao je za Rojters šef odeljenja za zloupotrebu tržišta u regulatornoj agenciji, Martin Mandorf.

- Očekujemo da je razvoj marži povezan sa povećanjem troškova, inače bismo mogli da budemo prilično zabrinuti - kaže i dodaje da je teško izolovati troškovne faktore, poput cena energije i rata u Ukrajini, od konkurentskog područja.

Agencija, naime, istražuje čitav lanac snabdevanja hranom, od proizvođača i veletrgovaca do maloprodajnog sektora, i prikupila je podatke vodećih supermarketa u Švedskoj o cenama i maržama.

Sprema se da traži i dodatne informacije, a dopunjene nalaze objaviće do kraja godine.

Inače, kako navodi Mandorf, u švedskom sektoru trgovine namirnicama dominiraju tri velike firme, što svedoči o "oligopolu". Lanac prehrambenih prodavnica ICA imao je 53 posto tržišnog udela u 2022, prema podacima regulatora, a ostatak gotovo u potpunosti pokrivaju Axfood i Coop.

Nemački lanac Lidl ušao je na švedsko tržište 2018. godine, a lane je držao svega 5,7% tržišnog udela.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike