Muka za poslodavce: U Srbiji je sve više starih

04.07.2023

19:45

0

Autor: 24sedam

Poslodavci se zbog demografskih faktora često plaše da otpuštaju radnike

Muka za poslodavce: U Srbiji je sve više starih
Ilustracija - Copyright Profimedia

Udeo penzionera u stanovništvu Srbije i u 2022. godini je porastao, a sve manje brojna radna snaga staviće dodatni pritisak na poslodavce kojima treba više radnika.

Udeo ljudi starijih od 65 godina u Srbiji uvećan je za 0,7 procentnih poena i u prošloj godini je iznosio 22 odsto, dok je udeo mlađih od 15 godina ostao gotovo nepromenjen na 4,4 odsto, pokazuju podaci iz procene stanovništva Republičkog zavoda za statistiku (RZS). To znači da je skoro svaki četvrti čovek u Srbiji penzioner.

Rast zarada brži od produktivnosti

- Proces demografskog starenja stanovništva manifestuje se niskim učešćem mladih i visokim i kontinuirano rastućim udelom starih u ukupnom stanovništvu - navodi RZS u svom izveštaju.

Kako ističu ekonomski stručnjaci, ovo bi moglo da dodatno optereti poslodavce, piše Bloomberg Adria.

- Manjak radne snage izazvan demografskim faktorima čini poslodavce opreznijim u pogledu otpuštanja - naveli su istraživači Fondacije za razvoj ekonomske nauke Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Profimedia
 

Dodatne probleme za iste poslodavce može da predstavlja i činjenica da su zarade tokom pandemije rasle brže od produktivnosti, usled čega su povećani jedinični troškovi rada, naveli su ekonomisti tokom predstavljanja poslednjeg izdanja Kvartalnog monitora, dodavši da je sve ovo zajedno guralo inflaciju, kako u Srbiji, tako i u Evropskoj uniji.

Padaće stopa nezaposlenosti

Prošle godine je sproveden prvi popis stanovništva od 2011. godine, a na njemu je ustanovljeno da je u prethodnih 11 godina broj stanovnika Srbije pao za oko pola miliona.

Na osnovu ovog manjeg broja, analitički tim Bloomberg Adrije je revidirao i svoje projekcije nezaposlenosti za ovu i sledeću godinu.

Profimedia
 

Stopa nezaposlenosti, koja se 2022. godine našla na 9,5 odsto, ove godine će pasti na 8,9, dok će u 2024. iznositi 8,2 odsto, naveli su analitičari u poslednjem kvartalnom pregledu makroekonomskih pokazatelja Adria regiona.

Padu nezaposlenosti svakako može da doprinese i pad broja stanovnika, a takva tendencija postoji od 2002. godine do danas. Jedini izuzetak je dugo bio Beograd, mada je i u beogradskom regionu trend preokrenut 2021. godine, navodi se u izveštaju RZS.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike