Za penzionerske kartice se prijavilo više od 640.000 penzionera

04.07.2023

13:46

0

Odziv firmi za uključenje u ovu akciju je veliki

Za penzionerske kartice se prijavilo više od 640.000 penzionera
penzionerke - Copyright Profimedia

Za penzionerske kartice uz koje će najstariji moći da ostvare razne popuste i pogodnosti prijavilo se oko 640.000 korisnika, odnosno 40 odsto onih koji imaju pravo na kartice, izjavio je za Tanjug direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Relja Ognjenović.

"Nastojimo da pređemo broj od milion, jer želimo da pored povećanja penzija koje se isplaćuje dva puta godišnje penzionerima damo i drugi vid pomoći koji će se ogledati u tome da će oni ostvarivati benefite kupujući jeftinije u prodavnuicama, apotekama", rekao je on.

Ognjenović je istakao da je odziv firmi za uključenje u ovu akciju veliki, da je više od 400 preduzeća izrazilo interesovanje, a da su do sada potpisani sporazumi sa njih oko 250.

Prema njegovim rečima, delatnosti tih firmi i proizvodi koje nude u velikoj meri se poklapaju sa željama penzionera, jer se među njima nalaze trgovinski lanci, restorani, apoteke sa kojima su danas potpisani sporazumi, sportski centri, institucije kulture, trgovine, turističke agencije i slično. U narednom periodu očekuje se potpisivanje više desetina pripremljenih sporazuma, između ostaklih sa NIS-om, medicinskim ustanovama, bankama, dok su sa još nekoliko stotina prijavljenih firmi pregovori i dalje u toku. Čak su i teretane izrazile zainteresovanost da se uključe i da određene programe ponude penzionerima.

"U sporazumima koje potpisujemo ne precizira se na koje će prozvode biti dati popusti niti koliki će oni biti, već gledamo da sporazumi budu što sveobuhvatniji i da se u raznim periodima godine penzionerima nudi ono što je u tom dobu godine aktuelno i najneophodnije", istakao je Ognjenović.

Dodao je da će na primer "Apoteka Beograd", sa kojom je danas potpisan sporazum davati popuste od 20 odsto na neke svoje proizvode, budući da je reč o ustanovi koja ima sopstvenu proizvodnju.

Tanjug/Zoran Žestić
 

 

"Ne bih zapostavio ni privatni sektor. Gledaćemo da im se odužimo tako što ćemo im olakšati i prijave i ođave zaposlenih kao i provere staža", rekao je on. Istakao je da će penzioneri o popustima i pogodnostima koje će moći da dobiju na konto kartica biti obaveštavani u prodavnicama i ustanovama koje ih daju ali i na sajtu Fonda PIO, kao i putem aplikacije koja se izrađuje i trebalo bi da startuje 1. oktobra, kada i upotreba kartica.

Ognjenović je podsetio da je za prijavljivanje potrebna samo lična karta, odnosno jedinstveni matični broj građana i broj telefona. Evidentirane prijave se šalju Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca koji izrađuje kartice a one bi prema rečima sagovornika Tanjuga trebalo da budu gotove do 1. oktobra, s tim što će penzioneri i kasnije moći da se prijavljuju za dobijanje kartica. Kada je reč o podizanju kartica, trenutno je na snazi odluka da ih penzioneri podižu u Fondu PIO ali gledaćemo da, naravno u saglasnosti sa poverenikom za informacije od javnog značaja, obezbedimo da kartice mogu da se podižu i po mesnim zajednicama i opštinama, kako bismo ljudima olakšali da ne moraju da dolaze do Fonda PIO", rekao je Ognjenović.

Iz Fonda PIO podsećaju da pravo na izdavanje i korišćenje penzionerske kartice imaju svi penzioneri ovog Fonda, korisnici novčanih naknada, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju i invalidna deca, korisnici privremene naknade preko Fonda PIO.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike