Novi trošak za ljubitelje slatkiša: Skup kakao diže cenu čokolade

18.06.2023

22:15

0

Cena kakaoa u petak je porasla na 3.160 dolara po metričkoj toni, što je najveća vrednost od 5. maja 2016

Novi trošak za ljubitelje slatkiša: Skup kakao diže cenu čokolade
tetiana-bykovets-2SoEaPFcEt4-unsplash - Copyright Unsplash

Ljubitelje čokolade očekuje gorka pilula koju treba da progutaju, jer će cene njihovog omiljenog slatkiša dodatno rasti zbog visokih troškova kakaa, piše Si-En-Bi-Si. Cene čokolade porasle su za 14 odsto u protekloj godini, a prema nekim analitičarima, oni će se još više povećati zbog nedovoljnih zaliha kakaa, koji je značajna komponenta ovog mnogima omiljenog slatkiša.

"Tržište kakaoa je doživelo značajan porast cena. Ova sezona beleži drugi uzastopni deficit u proizvodnji te namirnice, a očekuje se da će zalihe kakaoa pasti na neuobičajeno niske nivoe", rekao je glavni analitičar istraživanja Sergej Četvertakov.

Cena kakaoa u petak je porasla na 3.160 dolara po metričkoj toni, što je najveća vrednost od 5. maja 2016.

Pixabay
 

Četvertakov je dodao da se predviđa da će dolazak vremenskog fenomena El Nino doneti padavine manje od prosečnih i jake vetrove Harmatana u Zapadnu Afriku gde se uglavnom uzgaja kakao. Obala Slonovače i Gana čine više od 60 odsto svetske proizvodnje kakaoa.

El Ninjo je vremenski fenomen koji obično donosi toplije i sušnije od uobičajenih uslova u centralni i istočni tropski Pacifik.

Četvertakov predviđa da bi tržište kakaoa moglo da bude uzdrmano još jednim deficitom u narednoj sezoni, koja traje od oktobra do septembra sledeće godine. A to znači da bi fjučersi kakaoa, mogli dalje da porastu na čak 3.600 dolara po metričkoj toni, prema njegovim procenama.

Kakao puter im, a veliki udeo u proizvodnji čokolade, a on takođe beleži povećanje cene i to od 20,5 odsto od početka godine, prema bazi podataka o cenama prehrambenih proizvoda Mintek. Potrošnja kakaoa blizu je rekordnog nivoa u Evropi, a šećer, još jedan glavni sastojak čokolade, takođe, beleži rekordne cene.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike