Dragan svoje prasiće pred praznike sve rasprodao unapred i to preko telefona: Cena po kilogramu ide na 500 dinara ali neki prodaju i skuplje

29.04.2023

21:36

0

Draganova pećnica za prasad poslednjih dana se neumorno loži, kako bi ovaj vredni Topoljanin stigao da "najtraženiju robu" danas, dostavi na vreme

Dragan svoje prasiće pred praznike sve rasprodao unapred i to preko telefona: Cena po kilogramu ide na 500 dinara ali neki prodaju i skuplje
Copyright Foto: RINA

Oni prasići koji su prekostali za Vaskrs, sada su se našli pred novim izazovom - Praznikom rada. Kolika je poteažnja za prasićima pred praznika, ne samo prvomajske već i za Đurđevdan najbolje pokazuje činjenica da biste imali sveže pečenje da svojoj trpezi morali ste svoje prasence rezervisati danima unapred. Zbog ogromne potražnje, a smanjene ponude, poslednji Mohikanci u svinjogojstvu konačno su dočekali svojih pet minuta.

- Sve se što je imalo od grla rasprodalo. Otišli su prasicići i oni od 15 kilograma pa sve do 55. Domaćini koji su napunili obore pred Vasrks, potpuno su ih ispraznili, pa su nespremno dočekali praznik rada i veliku srpsku slavu koja predstoji. Meni je hvala Bogu nešto posle Vaskrsa preteklo, pa te prasiće nisu mogli da zaobiđu prvomajski praznici. Ono što sam planirao za tov, otišlo je i to. Sada su obori prazni, čekamo sledeću "berbu", kazao je Dragan Jovanović za agenciju RINA koji u selu Zagorica kod Topole već godinama uzgaja prasiće.

Foto: RINA
 

On dodaje da je potražnja za prasićima enormno velika i da uprkos visokoj ceni, Srbi ne odustaju od tradicionalne proslave prvomajskih praznika, uprkos nestašici.

- Da sam imao još jedan šleper prasića, sve bi to otišlo u jednom danu. Cena kod mene je 500 dinara po koligramu, dok je na pijacu u Arandjelovcu išla i preko 600 dinara što je za kupce stvarno mnogo. Moramo gledati da svakome bute pristupačno, a i mi imati neku računicu. Za prosečno jedno prase, mora se izdvojiti pozamašna suma novca, čak i do 15.000 dinara.

Foto: RINA
 

Draganova pećnica za prasad poslednjih dana se neumorno loži, kako bi ovaj vredni Topoljanin stigao da "najtraženiju robu" danas, dostavi na vreme. 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike