Zašto bi jednoj Srbijanki mogle da zavide čak i belgijske čokolade? (FOTO/VIDEO)

06.02.2023

06:35

1

U Srbiji može da se kvalitetno proizvede gotovo sve što i negde drugde u svetu, pokazuje slatki suvenir iz Stare Pazove koji su probali brojni stranci koji dođu u našu zemlju

Zašto bi jednoj Srbijanki mogle da zavide čak i belgijske čokolade? (FOTO/VIDEO)
Čokolada Srbijanka iz Stare Pazove - Copyright Screenshot:AgroTV

Emin Čaušević iz Stare Pazove odrastao je u radionici i oduvek je imao želju da svom gradu pokloni nešto čime bi imao da se ponosi. Ni to što je radionica bila mašinska ni to što je mesto mala Stara Pazova nije ga sprečilo da napravi nešto po čemu će se puta u Srbiju sećati i brojni stranci - čokoladu.

Radeći za oca, u mašinskoj alatnici „Rizkom“ koja je prerasla u proizvodnju kalupa za čokoladu, jedina na Balkanu, Emin je odlučio da napravi „slatki jestivi suvenir“. Napravio je kalup za čokoladu u reljefnom obliku Srbije i odlučio da ga napuni opravom belgijskom čokoladom.

Čokolada se ručno proizvodi u dva proizvodna pogona – u Beogradu i u Bačkom Petrovom Selu - kakao je iz Perua, a prerađena sirovina se uvozi iz Švajcarske i Švedske, a čokolada ne sadrži veštačke arome i konzervans.

Ime je nastalo spontano, jer otac je u nekom trenutku upitao „jel’ gotova ta tvoja Srbijanka?“.

- Nisam ništa znao o pravljenju čokolade, ali to nas nije sprečilo da napravimo proizvod koji je ravan bilo kojoj švajcarskoj ili belgijskoj čokoladi. To je vrhunska mlečna čokolada sa 40 posto kakaoa u jednoj varijanti i sa posebno prilagođenim filom od džema od šljiva u drugoj i lešnicima u trećoj, u porodičnom pakovanju od kilograma – kaže Čaušević za AgroTV.

Posebna pažnja na ambalažu

Krenulo se sa varijantom mlečne čokolade i od samog starta posebna pažnja vodila se o ambalaži. Morala je, po Eminovom, da bude posebna. Posle mnogo savetovanja i razmišljanja odlučio se na sestrin savet za luksuzno pakovanje nalik knjizi, na čijem omotu će biti predstavljeni srpski motivi i neki ljudi koji su i svojim poljima u svetu proslavili Srbiju.

Tako su se na poleđini našli , između ostalih naučnik Nikola Tesla, pisac Ivo Andrić ali i Vesna Vulović, čuvena stjuardesa JAT-a koja je ušla u „Ginisovu knjigu rekorda“ jer je preživela pad aviona sa 10.000 metara 1972. godine.

- Vesna je tu jer je i veza sa vazduhoplovstvom a naša „srbijanka“ se prodaje u fri-šopu na beogradskom aerodromu. Kada smo pregovarali o prodaji tamo, dogovorili smo se na pakovanju ima i neka kopča sa Aerodromom, i rešili do to bude ona – objašnjava Čaušević.

Srpsku čokoladu ravnu belgijskoj tako kući iz Beograda ponesu brojni turisti koji prođu najveću domaću vazdušnu luku. Ali kada kući s njom dođu obično se javi jedan problem.

- Da, u većini slučajeva je ljudima žao da otvore pakovanje i kada ga otvore ne znaju odakle da krenu da jedu čokoladu. Da li od Vojvodine ili juga Srbije, da li od Đerdapa ili Srema. Ispostavilo se da oni koji ipak zagrizu, krenu od Vojvodine, valjda zato što je tu najdeblja i ima najviše fila – u šali kaže Emin.

Za svoj proizvod, koji ponosno stoji na policama fri-šopa, vinoteka, ekskluzivnim prodavnica slatkiša u tržnim centrima, u asortimanu za reprezentaciju je nekih ministarstava, opština, javnih preduzeća… a pre svega u prodavnici Čauševića „Choco world“ u Staroj Pazovi, Emin kaže da je najslađi način kako pokazati patriotizam. Uz to „priznaje“ da je i lokal-patriota.

- Ja uvek naglašavam da je „srbijanka“ iz Stare Pazove. Želeo sam da moj grad dobije još nešto svoje i to je moj način da pokažem ljubav – kaže Emir Čaušević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike