Ford otvorio svoju prvu fabriku električnih automobila u EU

13.06.2023

10:28

0

Autor: 24sedam

Američki proizvođač automobila otvorio je svoju prvu evropsku fabriku električnih automobila u nemačkom gradu Kelnu

Ford otvorio svoju prvu fabriku električnih automobila u EU
Ford logo - Copyright Profimedia

Prvi automobili iz novootvorene prve evropske fabrike električnih automobila američkog proizvođača „Ford“ sa trake će sići do kraja godine, prenosi Seebiz.

Kompanija  je u fabriku uložila dve milijarde dolara, i očekuje se da proizvodi do 250.000 električnih automobila godišnje.

- EV centar u Kelnu biće prva Fordova fabrika za sklapanje bez ugljendioksida koja se otvara na globalnom nivou i podržava nastojanja kompanije da postigne globalnu nultu emisiju ugljenika do 2035. godine - navodi se u saopštenju kompanije.

Bil Ford, izvršni predsednik kompanije, nazvao je centar „početkom nove generacije čiste proizvodnje i električnih vozila u Evropi“.

Nemački kancelar Olaf Šolc pohvalio je investiciju kao dobru vest za Keln i za proizvodnju automobila u Nemačkoj.

Kada se kasno krene...

„Ford“ je globalno pod velikim pritiskom jer je izgubio tlo pod nogama u evropskom poslovanju s putničkim vozilima. Glavni razlog je kašnjenje u ulazak u (skupu) proizvodnju električnih vozila.

Zbog problema u proizvodnjiu klasičnih automobila, nedavno je menadžment najavio da će delovi razvojnog odeljenja u Kelnu biti premešteni u Sjedinjene Države i da će osoblje da bude otpušteno.

U fabrici u Kelnu, gde je Ford prisutan od 1930. godine, biće otpušteno 2.300 od sadašnjih 14.000 zaposlenih koji rade na klasičnim automobilima, jer proizvodnja električnih zahteva manje radnika i drugačije profile.

Međutim, investicije u električna vozila imaju za cilj da stave do znanja da će ova lokacija nastaviti da igra važnu ulogu za američku kompaniju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike