Nafta ponire: Cena blizu tromesečnog minimuma

13.06.2023

09:24

0

WTI u prethodne tri sesije izgubio čak sedam odsto vrednosti a brent se u jednom trenutku kretao blizu najnižeg nivoa od decembra 2021.

Nafta ponire: Cena blizu tromesečnog minimuma
Nafta - Copyright AP Photo/Eric Gay, File

Cena sirove nafte na svetskom tržištu je ostala blizu najnižeg nivoa u poslednja tri meseca zbog uporne zabrinutosti oko izgleda tražnje u Kini i SAD, javlja „Blumberg Adrija“.

Fjučersi američke srednjelake nafte, WTI, stabilno se drže iznad 67 dolara po barelu, nakon što su izgubili više od sedam odsto u prethodne tri sesije. Globalni reper, evropski brent, kretao se blizu najnižeg nivoa od decembra 2021, i sada je nešto iznad 72 dolara.

Podaci o sporom kretanju kineske trgovine, kao i međunarodni letovi iz severoistočne Azije koji su još uvek daleko ispod nivoa pre pandemije, naglašavaju slabašan oporavak najvećeg svetskog uvoznika sirove nafte. Nacionalna centralna banka pokušala je da podstakne rast neočekivanim smanjenjem svoje kratkoročne kamatne stope u utorak.

Screenshot: Bloomberg
Cean brenta ui posljednjih mesec dana

 

Usporavanje američkog i otporan ruski izvoz doprinose silaznom pritisku, poništavajući nedavnu odluku Saudijske Arabije da smanji proizvodnju za milion barela dnevno. "Goldman Saks  Grupa" snizio je u nedelju svoje prognoze cena nafte po treći put u poslednjih šest meseci, uz obrazloženje da zalihe rastu i tražnja opada.

Široko gledani vremenski rasponi takođe signaliziraju obilje ponude.

- Izgledi za usporavanje Zapada i neujednačen oporavak Kine uticali su na izglede tražnje. To se sudarilo sa smanjenjem proizvodnje, koju je najavila Saudijska Arabija rekao je Ravindra Rao, šef istraživanja robe u „Kotak sekjuritis“

Ipak, postoje znaci za moguće povećanje potražnje, sa američkim cenama sirove nafte na najvišoj stopi u godini nakon obećanja nacije da će napuniti svoje strateške rezerve.

Takođe, smanjenje inflacije u SAD trebalo bi da podrži napore Federalnih rezervi da pauziraju povećanje kamatnih stopa ove nedelje, što bi moglo da podstakne potrošnju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike